Bilgi Yeriniz

Mangalda Sucuk Nasıl Yapılır?

15.05.2018
3.627
Mangalda Sucuk Nasıl Yapılır?

Kültürümüzde, pikniklerde ve yaz aylarında sıklıkla tercih edilen mangal, artık olmazsa olmaz bir aktivite halini almış durumdadır. Mangalda hem et hem de tavuk ürünleri çok daha lezzetli bir hal aldığı için mangal yapımı çok sevilir. Ancak mangalda sucuk pişirmek, tavada sucuk pişirmekten çok daha zordur.

Tam olarak mangal üzerinden alınma zamanı ve bekleme süresi vs. konuların iyi bilinmesi gerekir. Aksi halde sucuklar iyi pişmeyebilir ya da ısıya çok fazla maruz kaldığı için kuru ve sert bir hale gelebilir. Mangalda sucuk yapımında önemli üç aşama söz konusudur.

Mangalda Sucuk Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

1-)Sucukların Seçimi

Mangalda pişirilen sucukları çok güzel bir şekilde sonuçlanması için sucukların seçimi de önemlidir. Mutlaka kalitesinden emin olunan bir marka tercih edilmeli, merdiven altı yerlerden sucuk satın alınmamalıdır. Aksi halde sağlık da riske girecektir. Sucuk dana eti olursa, mangalda çok daha lezzetli bir sonuç elde edilebilir. İyi sucuk ve gerçek dana etinden üretilen sucuklar, biraz daha diğerlerine göre pahalıdır ancak bedeline değmektedir.

2-)Hazırlık Aşaması

Mangalda lezzetli bir sucuk pişirmek için, satın alınan sucuğun bir hazırlık aşamasından geçirilmesi gerekmektedir. ilk olarak sucukların dış kısmındaki bağırsak soyulmalıdır. Bazı sucuklarda bu kabuğun soyulması zor olabilmektedir. Bunun için sucuğun birkaç saniye suyun altında tutulması soyulmaya yardımcı olacaktır. Ardından sucuk dik olarak bıçak ucu ile boydan boya çizilir ve kabuk tek hamlede ayrılır.

Soyma işlemi bittikten sonra sıra, mangala uygun biçimde sucukların doğranmasına gelir. Sucuk çiğ et olduğu için pişmesine çok dikkat edilmeli, her yeri eşit miktarda pişirilmelidir. En ideal şekil, jülyen usulü doğramadır. bunun için sucuklar yuvarlak olacak şekilde doğranır ve daha sonra bu yuvarlaklardan da dikey olarak ikiye bölünür. Yarım daire şeklini alan sucuk, orta kalınlıkta doğranır ve mangal için hazır hale getirilir. Çok kalın olması halinde sucuklar pişmez, çok ince olursa bu defa da çok çabuk pişip kuruyabilir. Bu nedenle ideal kalınlığın bulunması önemlidir.

3-)Sucukların Pişirilmesi

  • Mangalda sucuk pişirmede en önemli nokta, sucuğun ateşe ne zaman konulacağının tespit edilmesidir. Bunun için en ideal zaman, alevlerin köze dönüştüğü zamandır. Ateş henüz güçlü iken sucuklar mangala konursa içleri pişmeden dışları yanmaya doğru gideceği için mangalın alevlerinin bitmesi beklenmelidir.
  • Lezzetin bozulmaması ve yiyeceklerin tadının birbirine geçmemesi için en yağsız olan malzemeler ilk önce pişirilmelidir. Yağlı olanlar en sona bırakılmalıdır.
  • Ateşin içine naylon, plastik gibi malzemelerin atılması hem ateşin kalitesini düşürür hem de sucuklara plastik kokusunun sinmesine yol açar. Bu nedenle mangal kömürü kullanılmalı, odun ve kozalak da yanına destek olarak mangal ateşine eklenmelidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.