Bilgi Yeriniz

Kulak Önünde Şişlik

20.03.2018
13.475
Kulak Önünde Şişlik

Vücudumuz için tehdit içeren durumlarda şişerek savunmaya geçen lenf bezleri, bazı durumlarda kulak önünde de şişlik oluşumuna yol açabilmektedir. Yağ bezesi ile de karıştırılabilen bu şişlik, yağ bezesinden farklı olarak ağrı hissine neden olabilir. Bu ağrı hafif şekilde başlayıp zamanla şiddetlenebilir ya da ilk andan itibaren şiddetli bir şekilde ağrımaya başlayabilir. Şişlik ile eş zamanlı olarak yine kulak önünde kızarıklıklar da ortaya çıkabilmektedir.

Kulak Önünde Şişlik Nedenleri Nelerdir?

  • Yağ bezeleri, genel olarak vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkabilen oluşumlardır ve genel olarak da zararsızdır. Kulak önünde de oluşabilen yağ bezeleri genel itibariyle bir tedavi gerektirmez. Bu bölgede ortaya çıkış nedeni, daha çok ödem türü bir şişlik olarak ifade edilebilir. Bir tedavi olmadan bir süre sonra kendiliğinden bölge eski haline dönecektir. Bu tür beze oluşumlarında genel olarak ağrı duyulmaz.
  • Kulakta meydana gelen ve çeşitli sebeplerden kaynaklanan kulak iltihabı, kulak dışında da şişliklere yol açabilmektedir. Eğer kulak önünde şişlik oluşumu ile birlikte çok şiddetli ağrılar da hissediliyor ise, büyük olasılıkla iltihaplanma mevcuttur. Kulak iltihabının hafife alınmaması, mutlaka kulak-burun-boğaz bölümünde muayene olunarak gerekli tedaviye başlanması gerekir.
  • Vücutta ortaya çıkan aksaklıklar sonucunda savunma amacıyla lenf bezleri bir anda şişebilir. Bu durum kulak bölgesi için de geçerlidir. Lenf bezlerinin şişmesi, ciddi sorunların habercisi olabilir. Bu nedenle mutlaka ciddiye alınmalıdır.

Kulak önünde şişlik ve beraberinde getirdiği ağrının, ciddi rahatsızlıklara neden olabileceği unutulmamalıdır. Önemsenmeyen kulak önü şişlikleri, önemli hastalıkların da erken fark edilmesini engelleyerek hayati risk oluşmasına yol açabilir.

Kulak Önünde Şişliğin Tedavisi

Tedavi süreci, şişliğin ortaya çıkış nedenine göre belirlenmelidir. Kulak önünde ortaya çıkan şişliğin nedeni enfeksiyonel bir durum ise bunun temizlenmesini sağlayacak ilaçlar hekim tarafından yazılır ve düzenli kullanım sonucunda bölgedeki enfeksiyonlar temizlenir, kulak önündeki şişlik de kısa bir süre içinde iner. Eğer enfeksiyon ciddi boyutlarda ise doktor önerisi ile antibiyotik türündeki ilaçların kullanımı da gerekli olabilir.

Hiçbir sebebe bağlı olmadan meydana gelen kulak önü şişlikleri, tümör nedeniyle ortaya çıkmış olabileceğinden, gecikilmeden çeşitli tetkiklerin yapılması çok büyük önem taşır. Bu şüphe söz konusu olduğunda hastaya biyopsi uygulanarak gerekirse ameliyat ile bölgeden tümör alınır. Tümör yayılmadan tedavi edilmelidir. Aksi halde kötü huylu ise çok kısa bir zamanda daha geniş bir alana yayılarak hayati risk haline gelebilir.

Lenf bezleri ya da tükürük bezleri ile ilgili olarak ortaya çıkan kulak önü şişliklerinde, yine cerrahi müdahale gerekecektir. Bu konuda kararı verecek olan kişi doktordur. Bu yüzden hasta mutlaka doktorun direktiflerine uymalı ve üzerine düşeni yapmalıdır. Doktor tarafından ilaç tedavisi uygun görülürse ilaçların düzenli kullanımı tedavi aşamasında çok büyük önem taşır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.