Bilgi Yeriniz

Konserve Kapağı Tutmazsa Ne Yapılır?

14.06.2018
16.732
Konserve Kapağı Tutmazsa Ne Yapılır?

Konserve, besinlerin çok daha uzun süre boyunca sağlıklı tüketime hazır halde saklanması için kullanılan yaygın bir yöntemdir. Hem meyveler hem de sebzelerin uzun bir süre boyunca muhafaza edilmesi konserve yöntemi ile mümkün olabilmektedir.

Piyasada hazır olarak satın alınabilen konserveler, aynı zamanda evde de yapılabilmektedir. Ancak evde konserve yaparken dikkat gerektiren bazı püf noktalar vardır. Eğer bunlara dikkat edilmez ise, konserve kapağı tutmayabilir ve konserve bu nedenle hava alabilir. Bu da hazırlanan besinlerin bozulmasına davetiye çıkarır. Konserve ilk yapıldığında, henüz tutmadığı fark edilirse, halen kurtarma şansı vardır.

Tutmayan konservelerin fark edildiği esnada içindeki gıdalar soğumuş olacaktır. Ancak ikinci bir konserve işlemi de sağlık açısından riskli olabileceği için tavsiye edilmez. Fakat konservelerin yapım aşamasında dikkatli olunması ve uygun hazırlıkların yapılması halinde, konserveler bozulmayacak ve uzun bir süre tüketilmeyi bekleyecektir.

Konserve Kapağı Tutmazsa Ne Yapılır?

Konserve kapaklarının en iyi şekilde tutabilmesi için kullanılabilecek iki farklı yöntem bulunmaktadır.

1-)Düdüklü Tencere

Hemen her evde bulunan ve kullanılan düdüklü tencere, konserve yapımında çok işe yarayan bir malzemedir. Bu yöntemin uygulama aşamaları şu şekildedir:

  • İlk olarak düdüklü tencere boşken, dibine bir nihale yerleştirilir. Nihale tencerenin tabanını kaplayacak büyüklükte olmalıdır. Ardından hazırlanan ve kapakları sıkıca kapatılan konserve şişeleri, kapakları ters olacak ve nihaleye gelecek şekilde tencerenin içine yerleştirilir.
  • Konserve şişelerinin aralarına bez konmalıdır, böylece uygulama sırasında şişelerin birbirine çarparak kırılma olasılığı ortadan kaldırılmış olacaktır.
  • Düdüklü tencereye konserve şişeleri yerleştirildikten sonra içine bir miktar da su konur ve ocak yakılır.
  • Düdüklü tencerenin içindeki suyun kaynaması sağlanır.
  • Kaynama işlemi gerçekleştikten sonra şişeler 20 dakikalık bir süre boyunca tencerede bekletilir.
  • Bu işlem kapakların içe doğru çökmesini sağlayacaktır.

2-)Konserve Kapağı Kaynatma

Konserve şişelerinin kapaklarına işlem uygulanarak da kapakların açılması önlenebilmektedir. Konserve için kullanılan kapakların daha önce kullanılmamış olması çok önemli bir ayrıntıdır. Bu yüzden her konserve işleminde yeni kapak alınmalıdır. Kapaklar hazırlandıktan sonra besinler şişelere doldurulur ve ağızları açık halde bırakılır.

Büyük bir tencerenin içine konserve için kullanılacak olan kapaklar konur ve kapakların üzerini biraz geçecek kadar da tencereye su doldurulur. Tenceredeki suyun içine kapaklar varken kaynaması sağlanır. Kaynama sonrasında maşa türü bir gereç ile kapaklar tencereden alınır ve henüz soğumamış durumda iken bez yardımıyla tutularak konserve şişeleri bu kapaklarla kapatılır.

Bir başka temiz bezi tezgâhın üzerine serilir ve konserve şişeleri kapakları alta gelecek şekilde bu bezin üzerine dizilir. Bu işlem konserve kapaklarının en iyi şekilde tutmasını sağlayacaktır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.