Bilgi Yeriniz

Kalbe İğne Batması Hissi

09.03.2018
18.846
Kalbe İğne Batması Hissi

İğne batması hissi derken çoğu zaman anlatılmak istenen uyuşma ve ağrı vakasıdır. Vücudun herhangi bir bölgesinde gözlenebilen iğne batma hissi veya karıncalanmaya, kalp bölgesinde de rastlanabilmektedir.

Görevi dolaşım sistemine kan pompalamak olan kalbimiz, göğsün orta bölgesinde yer alan kaslardan meydana gelen bir organdır. Zaman zaman kalpte ağrı, sancı gibi iğne batması hissi meydana gelebilmektedir. Bu şikayet kimi zaman yaşanılan yoğun duygu durumu (stres, endişe, üzüntü) gibi basit nedenlerden kaynaklanabildiği gibi kimi zamansa çok ciddi kalp hastalıklarının göstergesi olabilmektedir.

Kalbe iğne batması hissi şikayeti oluştuğunda bunu direkt olarak kalp hastalıklarıyla ilişkilendirmek yerine, sakinlik korunmalı ve muhakkak alanında uzman bir doktordan konuyla ilgili yardım istenmelidir. Sağlık kuruluşunda yapılacak tetkiklerden sonra doğru tanı saptanır ve nedene yönelik tedavi sürecine geçilir.

İçeriğin devamında kalbe iğne batması hissi nedenlerinden ve tedavi yöntemlerinden detaylıca bahsedilmektedir.

Kalbe İğne Batması Hissi Nedenleri Nelerdir?

1-)Psikolojik Etkenler

Yazının başında da belirttiğimiz gibi anlık ve kısa süreli meydana gelen çoğu kalbe iğne batması hissi şikayetinin altında yatan neden, psikolojik etkenlerdir. Modern çağın hastalığı olarak tanımlanan stres, endişe ve kaygı gibi yoğun duygu halleri; kalp bölgesinde karıncalanma ve sancıya benzer bir şey hissetmenize neden olabilmektedir. Her ne kadar bu sebepten kaynaklı kalpteki iğnelenme hissi geçici olsa da, yaşantınızda stres ve kaygıyı azaltacak aktivitelerde bulunmanız faydalı olacaktır.

Eğer ciddi bir psikolojik rahatsızlık mevcutsa veya hissedilen yoğun duygu durumlarından kişi tek başına kurtulamıyorsa, psikolojik destek alması tavsiye edilir.

2-)Kas Sıkışması

Lif yapılarının bir araya gelmesinden oluşan kaslar, hareket etmeyi sağlamakla görevlidirler. Kemikleri birbirine bağlayan kaslarda zaman zaman çeşitli sebeplerden ötürü sıkışma diye tabir edilen durum meydana gelebilmektedir. Kas sıkışması akabinde, ilgili kas işlevini yerine getiremez ve bu bölgede ağrı, karıncalanma gibi şikayetler baş gösterir.

Kalp bölgesinde hissedilen karıncalanmanın/iğne batması hissinin altında yatan sebep de göğüs bölgesinde bulunan kaslarda yaşanan sıkışma olabilir.

3-)Kalp Hastalıkları

Kalpte hissedilen iğne batması durumu akıllara ilk olarak kalp hastalıklarını getirir. Bu her zaman geçerli olmasa da, kimi zaman hissedilen iğne batma hissi kalp hastalıklarının işaretçisi olabilmektedir. Fakat tek başına hissedilen karıncalanma hissi, kalp hastalığı tanısı için yeterli değildir. Beraberindeki diğer bulguların uzman doktor tarafından izlenmesi gerekir.

Eğer bir süredir kalp bölgesinde iğne batma hissi şikayetiniz mevcutsa, bu durum kalp krizi veya daha başka kalp hastalıklarını işaret ediyor olabileceğinden muhakkak sağlık kuruluşuna başvurunuz.

4-)Yüksek Tansiyon

Kalbimiz vücuda kan pompalama görevini yaparken atardamarlara basınç uygular. Bu basınç tansiyon olarak bilinir. Bu basıncın yüksek seviyede olması ise yüksek tansiyon olarak tanımlanır. Yüksek tansiyon belirtisi olarak kişide çarpıntı, kalp bölgesinde iğnelenme ve ağrı gibi şikayetler baş gösterebilir. Ancak tek başına bu bulgular yüksek tansiyon tıp dilindeki adıyla hipertansiyon göstergesi olarak kabul edilmez. Eğer beraberinde aşağıda belirtilen semptomlardan bir veya birkaçı da söz konusuysa, uzman doktora başvurmakta yarar vardır.

Yüksek tansiyonun başlıca belirtileri:

  • Kalp çarpıntısı,
  • Baş dönmesi,
  • Kulakta uğultu ve çınlama,
  • Terleme,
  • Sık idrara çıkma,
  • Burun kanaması.

5-)Damar Tıkanıklığı

Vücutta kan akışını sağlamakla görevli damarlardan birinin tıkanması akabinde organlar beslenemez hale gelirler. Bu duruma damar tıkanıklığı adı verilir. Kalpte hissedilen iğne batması hissinin bir diğer yaygın nedeni de damar tıkanıklığıdır. Ancak her rahatsızlıkta olduğu gibi tek bir semptom olan kalpteki iğne batma hissi, tek başına damar tıkanıklığının göstergesi değildir. Eğer beraberinde aşağıda belirtilen semptomlar da mevcutsa mutlaka uzman hekime danışılmalıdır.

Damar tıkanıklığının başlıca belirtileri:

  • Damarın tıkalı olduğu bölgede karıncalanma, ağrı ve uyuşukluk hissi,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Nefes darlığı,
  • Parmak uçlarında soğukluk,
  • Damar tıkanıklığının olduğu bölgede kasılma,
  • Kalpte ritim bozukluğu ve ağrı (eğer damar tıkanıklığı kalpteyse bu belirti gözlenir).

Kalpteki İğne Batma Hissi Nasıl Geçer?

Kalpte hissedilen iğne batması hissinin tedavi yöntemi altında yatan sebeplere bağlı olarak farklılık gösterebilir. Eğer hissedilen sancı, karıncalanma hissi stresten kaynaklıysa stresi azaltmaya yönelik işlemler uygulanırken; şayet hipertansiyondan(yüksek tansiyon) kaynaklı şikayetteyse yüksek tansiyon tedavisine yönelik işlemler uygulanır.

Eğer bir süredir kalp bölgesinde iğne batma hissi, sancı, karıncalanma gibi şikayetleri varsa, mutlaka sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.