Kafada Aniden Çıkan Şişlikler
Farklı sebeplerle kafa derisinde farklı büyüklüklerde şişlikler meydana gelebilir. Kimi zaman hasta tarafından fark edilemeyen bu şişlikler ciddi bir rahatsızlığın belirtisi de olabilmektedir. Detaylı olarak tetkik yapılmadığında hayati risk faktörleri ortaya çıkabileceğinden, kafada çıkan şişlikler ihmal edilmemelidir.
Kafada Neden Şişlikler Oluşur?
- Vücudun her bölgesinde özellikle beslenmeden kaynaklanan yağ bezelerinin oluştuğu bilinmektedir. Bu yağ bezeleri zararsız olmakla birlikte kafa derisinde de çıkabilir. Bazı yağ bezeleri, estetik açıdan hastayı rahatsız edebilir ve bu gibi durumlarda cerrahi küçük bir operasyon ile bu beze alınabilir. Yağ bezesi sanılan şişlikler, yağ bezesi değil de zararlı bir oluşum da olabilir. Bu nedenle teşhis için yine de doktora başvurulması önerilmektedir.
- Vücutta biriken yağların dışarı çıkacak bir yol bulamaması sonucunda, deri altında birikmesiyle kistler meydana gelebilir. Meydana gelen bu kistler iyi huylu veya kötü huylu olabilmektedir. Oluşan bu kistler zaman içinde kendiliğinden iyileşmez ya da sönmez. Aynı zamanda daima büyüme riski barındırdıkları için doktor kontrolü altında tutulması önem arz etmektedir.
- Kafada oluşan ani şişlikler, beyinde ortaya çıkmış bir tümörün de belirtisi olabilir. Ancak şişlik tek başına tümör tanısı koymaya yetmez. Eğer kafada şişlik oluşumunu takiben denge kaybı, şiddetli baş ağrısı ve sürekli baş dönmesi ile konuşmada güçlük, çift görme, seğirme veya titreme krizleri de meydana geliyorsa büyük olasılıkla bir tümör oluşumu söz konusudur. Tümör oluşumları erken fark edilir ve tedavisine derhal başlanırsa, hastanın hayati riski nispeten daha kolay atlatılır. Gecikildiğinde ise bu şişlikler ölümle sonuçlanabilmektedir.
Kafada Oluşan Şişliklerin Tedavisi
Yağ bezesi nedeniyle oluşan kafa şişliklerinde, ciddi bir risk söz konusu değildir. Bu nedenle hastanın ciddi anlamda endişelenmesine de gerek yoktur. Ancak estetik kaygılarla hasta, bezenin alınmasını talep edebilir. Bu talep doğrultusunda küçük bir ameliyat ile yağ bezesi bölgeden alınır. Ancak yağ bezelerinin yeniden ortaya çıkma ihtimali olduğu da unutulmamalıdır.
Kist nedeniyle kafada ortaya çıkan şişliklerde, kistin cinsi büyük önem taşımaktadır. Bazen de enfeksiyonlardan kaynaklanan şişlikler kafa derisinde meydana gelebilir. Bu durumda cildiye bölümünde ilgili uzman doktor ile görüşülerek uygun bir tedavi sürecine başlanabilir. Eğer kist kesinliği söz konusu ise kist oluşumu mutlaka alınmalıdır.
Beyin tümörünün orta dereceli belirtilerinden de bir tanesi olan kafada şişlikler, erken teşhis sağlanmasında önemlidir. kişi, kafasında şişlik fark ettiği anda zaman kaybetmeden doktora gitmelidir. Eğer travmatik bir durum yaşanmamışsa, mutlaka beyin tümöründen şüphelenilmeli, ancak mutlaka diğer belirtiler (çift görme, denge kaybı, konuşma bozukluğu, bağ ağrısı vs.) de dikkate alınmalıdır.
Tümör henüz tam anlamıyla yayılmamış ve küçük bir konumda bulunuyorsa, cerrahi bir operasyon ile bölge kısa sürede temizlenebilir. İlerleyen tümörler için hastanın kurtulma olasılığı çok az olsa bile kemoterapi ya da radyoterapi gibi tedavi seçenekleri ile iyileşme beklenebilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.