Bilgi Yeriniz

Hamileyim Düştüm

03.04.2018
4.537
Hamileyim Düştüm

Hamilelik, insan hayatında en önemli dönemlerden bir tanesidir. Bu dönemde gerek hormonsal gerek ruhsal değişimler oldukça fazlalaşır ve bu dönem sona erene dek ciddi bedensel değişiklikler meydana gelir. Gebe bir kadının, gebeliğin özellikle ilk aylarında düşük riski taşıdığı kesinlikle unutulmamalıdır.

Her ne kadar dikkat edilse de kadınlar; gebelik unutularak düşme, darbe alma, travma geçirme gibi durumlara maruz kalabilmektedir. Bu gibi olumsuz bir durumda, bebeğe zarar gelip gelmediği konusu, anne adayında ciddi endişelere yol açabilmektedir.

Hamilelikte Düşersem Bebek Zarar Görür Mü?

Hamilelikte bir darbe alma ya da düşme gibi durumlar sonucunda, bebeğin zarar görüp görmediği konusu anne adayında ciddi bir endişeye neden olmaktadır. Bu durum, yani bebeğin zarar görüp görmeyeceği konusu düşme hızı veya şiddeti ile doğrudan ilişkilidir.

Bebeğin içinde bulunduğu amniyotik sıvı, adeta bebeğin bu tip darbeler karşısında zarar görmemesi için tasarlanmıştır. Annenin karnı büyüdükçe bebek de büyür ve bebeğin içinde bulunduğu sıvı kesesi de genişler. Bu da sıvı artışı ve bebeğin daha az hasar görmesi anlamına gelir. Doğrudan karın bölgesinde bir hasar ya da darbe söz konusu değilse, hafif bir düşme gerçekleşmiş ise endişelenmek yersizdir. Kısacası, anne zarar görmediğinde bebek de zarar görmeyecektir. Yine de riskli gebeliklerde ya da daha önce düşük yapmış anne adaylarında çok daha dikkatli hareket edilmesi gerekmektedir.

Rahim duvarı da, amniyotik sıvı kadar bebeğin korunması için özel bir yapıya sahiptir. Hamileliliğin ilk birkaç ayında bir düşüş söz konusu ise bebeğin risk altında kalması çok daha olanaksızdır. Çünkü bu dönemde rahim, leğen kemiğinin arka tarafındadır ve henüz çok fazla büyümemiştir.

Ancak; hamileliğin 24. haftasından sonra ciddi bir darbe ya da düşme söz konusu ise; anne adayı yüzüstü olacak şekilde düşmüşse ya da karın boşluğuna bir darbe söz konusu ise, bebeğin yaşamı riske girebilir. Bu durumda mutlaka anne adayının doktora muayene olması gerekir.

Ne Zaman Tehlikeli?

Anne adayı bir yerden düştüğünde ya da karın boşluğuna bir darbe aldığında, içinde bulunduğu hamilelik haftasına göre hareket etmelidir. Bazen de, darbe sonrasında bazı belirtiler açığa çıkar ki bu belirtiler düşük olasılığı anlamına gelmektedir. Bu nedenle mutlaka en yakın zamanda doktora başvurulması, mümkünse acilen doktora ulaşılması çok önemlidir. Bu belirtiler şöyle sıralanabilir:

  • Düşmeden hemen sonra ya da bir süre sonra ortaya çıkan kanama, ağrı,
  • Doğrudan karna alınan darbeler,
  • Amniyotik sıvı sızıntısı ya da vajinal kanama gerçekleşmiş ise,
  • Leğen kemiği, karın bölgesi ya da rahimde şiddetli ağrı yahut hassasiyet oluşmuş ise,
  • Bebek hareketsiz ise ya da rahimde kasılmalar başlamış ise, mutlaka doktora gidilmelidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.