Bilgi Yeriniz

Halı Yıkandıktan Sonra Neden Sararır?

03.08.2018
3.816
Halı Yıkandıktan Sonra Neden Sararır?

Halı yıkma sonrasında, halı kılları arasındaki bakteriler ya da tekrar tekrar üreyebilen bakteriler nedeniyle halılarda sararma oluşur. Halının düzgün durulanmadığı durumlarda sıklıkla sararma gözlenir.

Özellikle evde yıkanılan halılarda suyun tamamen sıkılamaması sonucu ıslak kaldığı bölgelerde sararmalar oluşabilir. Bu nedenle yıkama kadar kurutma işlemine de özen gösterilmelidir. Halı şampuanın içerisindeki bulunan kimyasallar nedeniyle halılarda sararma görülmesine sebep olabilir. Şimdi bu iki durumu ayrıntılı inceleyelim.

Halılardaki Sararmanın Nedenleri Nelerdir?

1-)Bakteriler

Halılarda oluşan çeşitli bakteriler nedeniyle halıda sararmalar meydana gelebilir. Halının iyi temizlenememesi sonucu ya da ne kadar da temizlense bile bazı bakteriler kendiliğinden oluşabilir. Ya da ev koşullarında yıkanan halıların, suyunun iyi sıkılamaması sonucu bakterilerin oluşumuna zemin oluşturabilir. En azından bunların oluşmaması için ev koşullarında halı yıkadıktan sonra mutlaka iyi sıkıldığına özen gösteriniz. Sadece bu işlemi yapan kurutma makineleri kullanarak da halınızdaki fazla suyun giderilmesini sağlayabilirsiniz.

2-)Halı Yıkama Şampuanları

Halı yıkama şampuanları içerisindeki kimyasallar halılarda sararma oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle halı yıkamak için alacağınız ürünleri ucuz ya da kalitesiz almak yerine halınızın türüne göre ve kullanım koşullarına dikkat ederek almaya özen göstermelisiniz. Kullandığınız herhangi bir ürünle sorun yaşadığınız takdirde firmayı bilgilendirerek sorunun çözülmesi için hareket geçilmesi sağlanabilir.

Halıdaki Sararmalar İçin Ne Yapılabilir?

Oluşan sararmalara karşılık, evinizde uygulayabileceğiniz birkaç yöntem mevcuttur. Her sararmanın geçeceğinin garantisi olmadığı gibi bu yöntemleri paylaşmakta da fayda var. Nasıl olsa çıkmaz diyerek, yelkenleri suya indirmeden önce bu yöntemleri uygulamakta fayda var.

1-)Limonlu Su

Çay ya da kahve gibi lekeler halıda sararmalara sebep olur. Limonun asitli yapısının, lekelerin çıkmasında büyük rol oynadığı biliyoruz. Sararan halılar üzerine de uygulandığında da görünür derecede azaldığını ve yok ettiğini söyleyebiliriz. Böyle durumlarda hemen bir kap içerisine limonlu su hazırlayarak, halıdaki sararan bölge üzerine uygulama yapınız. Bir bez yardımıyla silerek lekenin temizlenmesini sağlayabilirsiniz.

2-)Karbonat

Karbonat ise diğer bir temizleme yöntemidir. Ilık bir su içerisine bir miktar karbonat dökülerek karbonatlı karışım elde edilir. Daha sonra halının sararan bölgesine uygulama yapılır. Bir bez ile silinerek, kurumaya bırakılır. Halı kuruduktan sonra sararmaların kaybolduğu görülecektir.

Eğer uzun süreli sararmalara, bu işlemler uygulanıp hemen sonuç alınamıyorsa, birkaç kere aynı işlem uygulanarak da halıdaki sararmalardan kurtulabilirsiniz. Fakat her iki işlem uygulanırken de halının kurutulmasına özen gösterilmelidir.

Sararma sebeplerine bağlı olarak bu yöntemleri uyguladığınızda istediğiniz sonuçlar alamayabilirsiniz. Bu nedenle lekelerin oluştuğunu gördüğünüz andan itibaren temizleme işlemlerine başlamalısınız.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.