Bilgi Yeriniz

Enginar Nasıl Saklanır?

04.05.2018
3.105
Enginar Nasıl Saklanır?

Birçok hastalığa ama en çok karaciğere faydalı olmasıyla bilinen enginar, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir sebzedir. Mevsim değişikliklerine de bağlı olarak, yalnızca nisan ve mayıs aylarında tüketebildiğimiz enginardan aslında her mevsim yararlanmak isteriz. Bunun için ise enginarın sağlıklı bir şekilde saklanabilmesi konusu oldukça mühimdir.

Enginarı pişirirken ise uzun süre pişirildiğinde vitamin ve mineral kaybı olduğundan dolayı enginarın pişirme süresi uzun tutulmamalıdır. Enginara bir miktar zeytinyağı ekleyerek tüketmek enginarda bulunan A vitamininin vücutta kullanılabilirliğini arttırır.

Enginar Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Yapraklarının açılmamış, sık sık, lekesiz ve sıkı olmasına,
  • Enginarın ağır olmasına,
  • Sapının kurumamış, nemli ve kalın olmasına,
  • Yapraklarının canlı yeşil renkte olmasına dikkat edilmelidir.

Enginarın Taze Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Enginar bütünken tutup salladığınızda baş kısmı esnek bir şekilde hareket ediyorsa, taze olduğunu düşünebilirsiniz. Enginar seçerken uygulayabileceğiniz bu pratik yöntemde, eğer baş kısmı sabit duruyor ve sallanmıyorsa, o enginar olgunlaşmıştır. Bilmekte fayda var ki olgunlaşmış enginar çok kılçıklı ve sert olurlar.

Enginarı Saklama Yöntemleri Nelerdir?

1-)Bütün Enginar Saklama

Enginarı bütün olarak saklamak için yapılması gerekenlerden biri saplarının kesilmesidir. Kestikten sonra su ile dolu olan bir kavanozun içine koyup, gün içerisinde ise en az bir kez suyunu tazelemek gerekmektedir. Eğer uzamış sapı var ise suyu her değiştirmenizde kesmenizde fayda vardır. Bu saklama yöntemi sadece birkaç gün saklamak için kullanılır.

2-)Dilimlenmiş Enginarı Saklama

Enginarı temizlenmiş ve dilimlenmiş olarak aldıysanız veya kendiniz temizlediyseniz, sonraki işlem olarak bol su ile yıkamanız gerekmektedir. Kararmamaları için hazırlamış olduğunuz limonlu suyun içerisine enginarları iç içe gelecek şekilde yerleştirin. Yaklaşık olarak 1-2 gün beklettikten sonra enginarları porsiyon olarak ayırıp buzdolabı poşetlerine hava almayacak şekilde yerleştirip derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

3-)Şoklama Yöntemi

Bu yöntem diğer yöntemlere göre, kısa süreler için muhafaza etmek de bile tercih edilen bir yöntemdir. Nedeni ise diğer saklama şekillerinde yapılan limon suyunda bekletme işlemi, enginarların kendi tadından çok limon tadını alması düşünülmesidir.

Şoklama yönteminde ise enginarların kararmaması için bir tencere içine limon ve su konup kaynatılması gerekir. Su iyice kaynadıktan sonra bir süzgeç yardımıyla 1-2 dakika kadar enginarlar kaynayan suyun içerisine bırakılır. Daha sonrasında ise alınıp soğuk suyla yıkanır ve süzülmeye bırakılır. Kullanım sayısına göre iç içe getirilip buzdolabı poşetlerine yine hava almayacak şekilde yerleştirildikten ve buzdolabına koyduğunuz tarihi yazdıktan sonra derin dondurucuya kaldırılabilir. Bu şekilde enginar yaklaşık olarak 6 ay kadar derin dondurucuda saklanılabilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.