Düzelen Sperm Hareketliliği
Sperm türü ve kalitesi, durgunluğu ya da hareketliliği, döllenmeyi doğrudan etkileyen faktörlerden bir tanesidir. Spermler, temel olarak iki türe ayrılır:
- Progresif Motilite: Bu tür spermler hem geniş hem de dairesel bir biçimde hareket eder. Saniyede minimum 25 mikrokilometre ilerlemesi gerekir.
- Astenozoospermi: Zayıf sperm motilitesi olarak da bilinen bu durumda, spermlerin tamamı değil, % 32’den daha azı etkili bir biçimde hareket edebilmektedir.
Sperm Hareketliliği ve Doğurganlık
Spermlerin hareketliliği, doğurganlık için oldukça önemlidir. Eğer erkek biyolojisinde veya sperm hareketliliğinde bir sorun var ise döllenme gerçekleşmeyebilir. Bu durum erkeklerin % 7’sinde görülmektedir. Bu duruma bazı sebepler yol açmaktadır ve bunlar şöyle sıralanabilir:
- Sperm sayısının düşük olması,
- Sperm hareketliliğinin zayıf olması,
- Sperm biçiminin anormal olması.
Bu nedenlerden en yaygın olan, sperm sayısındaki düşüklüktür. Hareketlilikteki zayıflık da oldukça etkili bir sebep olarak karşımıza çıkmaktadır.
Düşük Sperm Hareketliliği Nedenleri Nelerdir?
- Spermlerin içinde bulunduğu veya ürediği testis bölgesinin bir sebeple hasar alması sperm kalitesini doğrudan etkiler. Testislerde hasar meydana gelmesi ise testis kanseri, enfeksiyonlar, genetik faktörler ve testis ameliyatı gibi durumlardan kaynaklanabilmektedir.
- Kullanılan bitkisel bazı ilaçlar, uyuşturucu madde ve sigara kullanımı, varikosel rahatsızlığı da spermde düşük hareketliliğe yol açan sebepler arasında yer almaktadır.
Sperm Hareketliliği Nasıl Güçlendirilir?
Düşük sperm kalitesine rağmen döllenme farklı yöntemler kullanılarak sağlanabilmektedir. Bunun için bazı tedavi seçenekleri bulunmaktadır. İlk olarak aşılama yöntemi ya da suni döllenme yöntemi ile spermler toplanır, yıkanır ve içlerinde en hızlı biçimde hareket eden sperm alınarak rahim içine yerleştirilir.
Bir başka yöntem olan tüp bebek yönteminde de kadın yumurtalığından alınan yumurta, laboratuvar ortamında sperm ile döllendirilir ve embriyo, rahmin içine gelişim için tekrar yerleştirilir. Bir başka seçenek olarak sperm bağışı yöntemi de bulunmaktadır. Tüp bebek tedavisinde kullanılması için bir sperm bağışçısından örnek alınarak döllenme sağlanabilmektedir.
Sperm Kalitesi Nasıl Artırılır?
Sperm kalitesi, yaşam standartlarının yükseltilmesi ile artırılabilmektedir. En önemli faktör olan sigara kullanımıdır. Buna son verildiği takdirde spermler çok daha sağlıklı bir hale gelir, spermlerin hareketliliğinde de artış gözlemlenir.
Aşırı alkol ve uyuşturucu maddelerin tamamının tüketilmesi de sperm kalitesinin düşüren faktörlerdendir. Gebelik için çalışan çiftlerin bu gibi zararlı alışkanlıklardan kurtulması gerekmektedir. Sperm kalitesi ve hareketliliğini azaltan faktörlerden bir tanesi de kişinin aşırı kilolu olmasıdır. Beden kitle endeksi 25 ve üzeri kişilerde bu duruma sıkça rastlanmaktadır.
Düzelen sperm hareketliliğinin sağlanabilmesi için yukarıda bahsi geçen tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. 12 ay ve daha fazladır gebelik için uğraşan çiftlerde, mutlaka sperm kalitesi de rahimle birlikte kontrol edilmeli ve gerekirse uygun bir tedaviye başlanmalıdır.
Henüz yorum yapılmamış.