Dil Kesiği
Günlük hayatı ve beslenme düzenini olumsuz yönde etkileyen dil kesiği, kendiliğinden bir rahatsızlığın belirtisi olarak aniden ortaya çıkabilir ya da dikkatsizlik sonucunda meydana gelebilir. Yanlışlıkla kesilme sonucunda tedavi de kolaydır ancak sebepsiz yere ortaya çıkan dil kesiğine neden olan faktörlerin en kısa zamanda bulunması çok önemlidir.
Dil Kesiği Belirtileri Nelerdir?
Dil kesiği genellikle yemek yeme esnasında ya da konuşurken fark edilir. Belirtileri arasında şunlar bulunmaktadır:
- Dilde zonklama ve yanma hissi,
- Dilde gözle görünür renk değişimleri meydana gelmesi,
- Ağızda koku meydana gelmesi,
- Tatlı, baharatlı veya acı besinlere karşı aşırı hassasiyet hali,
- Dil üzerinde şişme meydana gelmesi.
Dil Kesiği Nedenleri Nelerdir?
- Ağız sağlığına dikkat edilmemesi, dil kesiğinin nedenlerinden bir tanesidir.
- Günlük hayatta kişinin strese maruz kalması sonucunda dilde kesik oluşabilir. Ayrıca bunun yanında aft ve dil çatlağı da meydana gelebilir.
- Genetik faktörlere bağlı olarak kişide doğuştan dil kesiği sorunu olabilir.
- Ağızda pamukçuk oluşumu, dil kesik ve çatlak oluşumu için tetikleyici etkiye sahiptir.
- Özellikle B vitamini eksikliğinde, ağız içi yaraları ve dilde çatlama – kesik sorunu ortaya çıkabilir. Aynı zamanda bu yaraların iyileşme süreci de uzar.
- Kullanılan diş macunu dile iyi gelmeyebilir. Bunun yanında dişlerle ilgili sorunlar, dille ilgili anormallikler de dil kesiğinde nedenler arasında sayılabilir.
- Sindirim sistemi ile ilgili sorunlar, reflü, kullanılan bazı ilaçların olumsuz etkileri, anemi ve alerjik reaksiyonlar da dil kesiklerine yol açabilmektedir.
Dil Kesiği Tedavisi
Dilde oluşan kesikler için ilaç kullanımı doktor tarafından önerilir. Ancak öncelikle neden meydana geldiğinin tespit edilmesi gerekir. Bireysel olarak; ağız sağlığının korunması, ağız gargarası kullanılması ve dişlerin düzenli olarak doğru bir biçimde fırçalanması, dil kesiğinin oluşmasını önlemek bakımından önemli faaliyetlerdir.
Dil Kesiğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dilinde kesik olan kişilerin özellikle tahriş edici besin ve içeceklerden kesinlikle kaçınması gerekir. Sigara ve alkol kullanımından uzak durulması, dilde hassasiyet oluştuğu için çok soğuk veya çok sıcak besin ve içeceklerin tüketilmemesi, acı ve baharatlı gıdalardan uzak durulması oldukça önemlidir.
Dişlerin fırçalanması esnasında hoyrat değil nazik bir şekilde işlem yapılmalıdır. Dilin yüzeyi de özel bir diş fırçası ya da bu iş için üretilmiş olan aparatlar ile temizlenmelidir. Kullanılan diş fırçası çok sert olmamalıdır. Kullanılan diş macununun içinde kimyasal ürünlerin bulunmaması gerekmektedir. Bütün bunların yanında ağır sağlığı için mutlaka diş doktoruna en az yılda bir defa gidilmelidir. Dil kesiği için bu işlemlerin çözüm olmaması halinde mutlaka durum doktora ifade edilmeli ve ilaç tedavisine başlanmalıdır.
Henüz yorum yapılmamış.