Bilgi Yeriniz

Çiğ Süt Kaç Gün Dayanır?

24.04.2018
7.070
Çiğ Süt Kaç Gün Dayanır?

İnek ve koyunlardan sağıldıktan sonra herhangi bir ısıl işlem görmemiş olan süt, çiğ süt olarak isimlendirilmektedir. Çiğ süt, zor kullanıldığı için, günümüzde pastörizasyon işleminden geçirilmektedirler. Ancak pastörize edilen sütler, tam anlamıyla çiğ süt değildir, bir işlemden geçtiği için doğrudan tüketilebilmektedirler.

Çiğ sütün maksimum 3 gün içerisinde tüketilmesi gerekir. Aslına bakılırsa doğru olan, ilk iki gün içinde tüketmektir çünkü üçüncü günden sonra süt bozulmaya yüz tutar. Pişmiş sütün bile kısa bir süre içinde bozulduğu düşünüldüğünde, çiğ sütün ömrünün çok fazla olmadığı daha net anlaşılacaktır. Bu durum pastörize işlem görmüş olan sütler için de geçerlidir. Kutu içinde satışa sunulan sütlerin de açıldıktan sonra iki gün içinde tüketilmesi önerilmektedir.

Çiğ Sütün Özellikleri Nelerdir?

  • Oldukça çabuk bozulma potansiyeline sahip olan çiğ süt, üç günden sonra kesinlikle tüketilmemelidir. Kokusu veya tadı değişmemiş olsa bile buna çok dikkat edilmelidir.
  • Tıpkı pişmiş sütte olduğu gibi, çiğ sütten de yoğurt ve peynir yapılabilmektedir. Ancak bunun için sütü mayalandırmak gerekir.
  • Kaynatılmamış, çiğ olarak bekleyen süt, cam ve kapaklı bir kap içinde üç güne kadar saklanabilmektedir. Ancak oda sıcaklığında bozulma süresi çok daha kısa olacaktır.
  • Marketlerde satılan ve Uzun Ömürlü Süt (UHT) olarak bilinen kutu sütler, kaynatılmış olup, ağzı açılmadan oda sıcaklığında 15 güne kadar muhafaza edilebilmektedir. Ancak ağzı açıldığında maksimum 2 gün içinde tüketilmesi gerekir.
  • Pastörize şişe günlük sütler, bir sonraki güne bırakılmamalı ve mümkünse alındığı gün tüketilmelidir.

Çiğ Sütün Saklanması

Çiğ süt, kişisel kullanım için çok uygun değildir. Bunun nedeni, sütün sağılması esnasında bakteri üreme olasılığıdır. İneğin memesinde iken bir bakteri taşımayan süt, sağım yapılan kaptan, sağım yapan kişilerin ellerinden ya da bulunulan ortamdan bakteri kapabilmektedir. Bu da insan sağlığı için ciddi risk yaratan sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bu nedenle sütün çiğ olarak tüketilmemesi tavsiye edilir.

  • Süt, pastörize edilerek kullanılabilir. Bunun için gereken sıcaklık ise 70 ve 72 derece arasıdır. Süt ısıtılıp bu sıcaklık değeri yaklaşık 15 dakika kadar korunduğunda sütün içinde bulunan zararlı mikroorganizmalar zararsız hale gelecektir. Bu işlem aynı zamanda sütün besin değerinde bir düşüş veya kayıp yaşanmadan süt pastörize edildikten sonra mutlaka buzdolabında saklanmalıdır.
  • Aynı zamanda ağzı açık bırakılmamalı, kapalı bir kapta bekletilmelidir. Tüketilmesi için üç günlük süre aşılmamalıdır. Sütün saklanma süresinin artırılması için süt kullanılarak yoğurt ve peynir de yapılabilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.