Bel Fıtığı Zamanla Düzelebilir mi?
Omurların içinde yer alan disklerde zaman içinde tahribat meydana gelmesi, kıkırdak dokunun hasara uğraması nedenleri ile meydana gelen bel fıtığı, günlük hayatın akışını ciddi oranda olumsuz yönde etkilemekte ve bu rahatsızlığa sahip olan kişilerde ciddi bel ağrılarına neden olmaktadır.
Bel fıtığının tedavisi için günümüzde çeşitli yöntemler aktif biçimde kullanılmaktadır. Ancak hastalık, yeniden ortaya çıkma özelliğine sahiptir. Bel fıtığı genel olarak 30 ila 50 yaşları arasında ilk olarak ortaya çıkar ve daha sonraki süreçte tekrar edebilir ya da tamamen iyileşebilir de. Teşhisin konulabilmesi için genellikle MR çekilmektedir.
Bel Fıtığı İyileşir mi?
- İyileşme süresi kişiden kişiye değişiklik gösteren bel fıtığı tedavisinde bazı bel fıtığı teşhisi konan hastalarda kendiliğinden iyileşme görüldüğü bilinmektedir. Omurların arasında bulunan diskler, zamanla kendi kendine eski yerine yerleşebilmekte ve %90 oranında bir iyileşme söz konusu olabilmektedir.
- Bel fıtığı tedavisinde kullanılan ameliyat yöntemi, bu teşhisin konulduğu hastaların yaklaşık %15′ inde uygulanmaktadır. Geri kalan yüzde ise genel olarak başlangıç aşamasında olan ya da kas gevşeticilerle, çeşitli ilaçlarla denetimi sağlanabilen türde fıtıklardır. Bunun yanı sıra ozon tedavisi de başarılı ve yaygın şekilde kullanılan yöntemlerden bir tanesidir.
- Bel fıtığı teşhisi konan bir hasta, egzersiz hareketlerini düzenli biçimde yaptığında, bu hareketler sayesinde bel ve sırt kaslarında güçlenme meydana geldiği de bilinen bir gerçektir. Hatta bu sayede ameliyat işlemlerine hiç gerek kalmayabilir. Zaten ameliyat seçeneği genellikle doktorlar tarafından da son çare olarak kullanılmaktadır.
Kendiliğinden Geçen Bel Fıtığı
Yapılan son araştırmalara göre bazı hastalarda fıtık gelişiminin iyileşmeye doğru kendiliğinden yöneldiği, ilaç tedavisine dahi gerek kalmadığı şeklindeki bilgileri gözler önüne sermiştir. Hastaların %80’inde bu durum ya da bu duruma yakın bir iyileşme söz konusu olabilmektedir. Bunu sağlayan temel faktör ise bel bölgesinin güçlendirilmesi ve egzersiz hareketlerine ya da fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına düzenli bir biçimde devam edilmesidir.
Bel fıtığı teşhisi konan bazı hastalarda ise kendiliğinden iyileşme görülmez. Fakat fıtığın düzelme göstermediği, iyileşmediği hastaların sayısı oldukça azdır. Bu hastalarda ilk işlem olarak yine fıtık ameliyatı yapılmaz, ozon tedavisi ve daha başka yöntemler denenir, fıtığın tekrarlaması ya da tedavilerin yanıtsız kalması halinde, en son aşamada ameliyat kaçınılmaz hale gelmektedir.
Tedavi sürecinde fıtığın kendiliğinden iyileşme göstermesi ya da ameliyat dışında kalan tedavilere olumlu yanıt göstermesinde temel faktör, fıtığın erken fark edilmesi ve tedaviye de erken başlanmasıdır. Bu aşamadan sonra uygun tedavi yöntemlerinin doğru uygulanması halinde fıtık sorunu tamamen ortadan kaldırılabilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.