Aşı Sonrası Morarma
Daha çok bebeklerde ortaya çıkan aşı sonrası morarma ciddi bir sağlık sorunu olmasa da, ebeveynlerin telaşlanmasına yol açan bir durumdur. Bebeğin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için ilk aylarda yapılan aşılar, rutin bir işlemdir ancak aşılama sonrasında morarma meydana gelmesi, farklı aşı türlerinde farklı nedenlerle oluşabilmektedir.
Aşı Sonrası Morarma Nedenleri Nelerdir?
- Bebeğin cildi ilk aylarda son derece hassas bir yapıya sahiptir. Bu nedenle iğnenin girdiği damar ve çevresinde hemen morarma meydana gelebilir.
- Genel olarak geçici bir durum olan morarma, aşıda kullanılan malzemenin etkisi ile de ortaya çıkabilir. Bebeğin bağışıklık sistemi için ağır gelen bazı ilaçlar, morarmaya neden olabilmektedir.
- Yalnızca bebeklerde değil, yetişkin bireylerde de iğne sonrasında morarma oluşabilir. Bunun temel nedeni aşı esnasında damarın bulunamaması, hemşire tarafından damarın patlatılması vs. durumlar olabilir. Bu morarmalar genel olarak birkaç gün içinde ortadan kaybolur.
Aşı Sonrası Reaksiyonlar
Bazı aşılarda ciddi reaksiyonlar ortaya çıkabilirken, bazı aşılarda ortaya çıkan semptomlar oldukça hafiftir. Hepatit B hastalığı için uygulanan aşı, oldukça nadir reaksiyon oluşturur. Hepatit B aşırı sonrasında aşı vurulan kişide kolda kızarıklık, morarma, ateşin yükselmesi ya da halsizlik gibi semptomlar ortaya çıkabilmektedir.
Bebeklere uygulanan karma aşı, oldukça fazla reaksiyona yol açmaktadır. Özellikle aşı sonrasında uygulanan damarda sertleşme, kızarıklık sorunları görülebilmektedir. Aynı zamanda bebeğin bünyesinin güçlü olup olmamasına bağlı olarak yüksek ateş ve huzursuzluk sorunu ortaya çıkabilmektedir. Veremden korunmak için uygulanan BCG aşısı, yine farklı semptomların ortaya çıkmasına yol açabilmektedir. Özellikle yüksek ateş, sertleşme, morarma yahut kızarıklık ortaya çıkabilir.
Bebeklere uygulanan kızamıkçık aşısı da morarmaya yol açabilen bir aşı türüdür. Yine yüksek ateş, acı hissi ya da iğne bölgesinde sertlik meydana gelebilir. Aşıdan sonra ise burunda akıntı ve hapşırık gibi belirtiler görülebilir. Bunlar normal, beklenen semptomlardır. Bu reaksiyonlar hakkında ebeveynlere doktor tarafından bilgi verilmesi, anne ve babanın endişeye kapılmasını önleyecektir.
Aşı Sonrası Tehlikeli Durumlar
Aşı sonrasında yukarıda bahsi geçen belirti ve olumsuz durumlar, genel olarak hafif olarak atlatılmaktadır. Ancak;
- Ateşin 39 dereceye kadar çıkması,
- Deri döküntüsü veya kurdeşen meydana gelmesi,
- Cilt renginde değişiklik,
- Davranışlarda değişiklik ve huzursuzluk,
- Kusma, baygınlık geçirme, ishal oluşumu gibi durumların ortaya çıkması halinde bebek mutlaka en kısa zamanda doktora götürülmelidir. Genel olarak 72 saatlik bir gözlem sonucunda durumun gidişatına göre tedavi uygulanır.
Bebeklerde aşı sonrası semptomlar, bir süre sonra da ortaya çıkabilir. Bu nedenle ebeveynlerin mutlaka dikkatli olması ve bebekte meydana gelen değişiklikler konusunda hassas davranılması, gerekli hallerde doktora bilgi verilmesi önemlidir.
Henüz yorum yapılmamış.