Bilgi Yeriniz

Deriye Dokununca Acı

13.03.2018
16.571
Deriye Dokununca Acı

Cilt hassasiyeti, deriye dokununca acı ve ağrı hissi ile kendini belli edebilen bir durumdur. Acı ya da ağrının yanında, dokunulan bölgede yanma hissi ya da kaşınma – karıncalanma da söz konusu olabilir.

Ciltte hassasiyet çeşitli nedenlerle meydana gelebilir. Özellikle sıkça kozmetik ürünlerin kullanımı, çevresel faktörlere (sıcaklık, rüzgar vs.) maruz kalınması gibi nedenler ciltte hassasiyet oluşmasına yol açar. Bu durumda vücudun farklı kısımlarında deride döküntü, pullanma, aşırı kuruluk, kızarıklık ve acı hissi meydana gelebilir.

Aynı zamanda temel nedenler arasında cilt rahatsızlıkları (mantar, sedef hastalığı, egzama vs) da yer almaktadır. Bu rahatsızlıkların ortaya çıkması halinde, tedavi edici ve nemlendirici kremlerin kullanımı önerilir. Bazı sebeplere bağlı olarak yalnızca temas edilen bölgede acı hissi de meydana gelebilmektedir.

Deride Dokununca Oluşan Acı Nedenleri Nelerdir?

  • Kişinin bir hasar ya da darbeye maruz kalması, ciddi bir travma geçirmesi nedeniyle deride acı hissi meydana gelebilir. Ayrıca bir darbe sonrasında bölgesel olarak kızarıklık, şişkinlik ya da ağrı ile morarma da görülebilir.
  • Sinirler ile ilgili durumlarda yani sinir sıkışması yahut sinirlerin hasar görmesi halinde, deriye dokunulduğunda ağrı sorunu ortaya çıkabilmektedir.
  • Deride çeşitli sebeplerle meydana gelen yanıklar da deri hassasiyetine neden olabilir. Yanığın derecesine göre hassasiyet de artar veya azalır. Bu bölgeye dokunulduğunda yoğun bir acı hissedilebilir. Bu nedenle yanık durumunda kişinin acilen tedavi edilmesi, yanık bölgenin kontrol altına alınması, deride iz kalmasının engellenmesi çok önemlidir.
  • Cilt hastalıkları ya da cilt lekeleri, derinin olduğundan daha hassas bir yapıya bürünmesine neden olabilir. Bu gibi bir durumda, hassasiyete sahip olan bölgeye temasta bulunmamak, bölgenin genişleme riskini en aza indirecektir. Aynı şekilde bulaşıcı bir cilt rahatsızlığından dolayı bu durum ortaya çıkmış ise mutlaka önlemi alınmalı ve acı hissedilen bölgeye çıplak elle dokunulmamalıdır.

Deriye Dokununca Acı Tedavisi

Doktor tarafından muayene edilen acı hissi veren bölgeye gerekirse ağrı kesici jel ve kremler uygulanabilmektedir. Bu sayede rahatsızlık giderilene dek hasta rahat etmektedir. Cilt hassasiyetine sahip olan kişilerin kimyasal içeriklere sahip olan deterjan türü maddelerden ve yoğun kozmetik kullanımından uzak durmaları gerekmektedir.

Bu önlemlerin işe yaramaması ya da yetersiz kalması durumunda uzman bir dermatoloji doktoruna gidilmesi ve detaylı tetkiklerin yapılması, durumun tedavisi için yararlı olacaktır. Kortizon içeren krem ve türevlerinin kullanımı bu hastalara önerilmemektedir, çünkü bu krem ya da ilaçlar ciltte hassasiyet miktarını artırabilmektedir. İlaç ve krem seçimleri kesinlikle doktor gözetiminde olmalıdır. Kesinlikle bilinçsizce kullanılmamalıdır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.