Dilde Çıkan Uçuk Nasıl Geçer?
Dil konuşmamıza yardımcı olan en önemli organlarımızdandır. İletişimimizi, konuşmamızı sağlar. Dilde meydana gelen uçuklar günlük hayatımızı olumsuz şekilde etkilemektedir. Dilde çıkan uçuklar yemek yerken ve konuşurken kişiye büyük ölçüde ağrı verip, kişinin günlük rutinlerinin aksamasına neden olmaktadır. Genel olarak dil uçukları kişinin vücudunun güçsüz zayıf düştüğü durumlarda ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda kişide meydana gelen yüksek ateş ve alerji durumlarında da dilde uçuklar görülebilir.
Dilde Uçuk
Dilde meydana gelen uçuklara neden olan virüsler vücutta yaşamaktadır. Bu virüse Henüz bir çare bulunamamıştır. Vücut içinde zarar vermeden dolaşan bu virüsün adı Herpes Simplex virüsüdür bu virüs vücudun zayıf düştüğü anı beklemekte ve dilde enfeksiyona neden olmaktadır.
Uçuklar en çok ağız içerisinde dudak bölgesinde, yanak içlerinde, dil üzerinde çıkmaktadır ve bu uçukların görüntüleri beyaz iltihap kızarık ve su baloncukları şeklindedir. İlk olarak beyaz bir nokta şeklinde dilde görülür. Zamanla kızarır ve iltihaplanarak ağrı ve yanma yapar. Dildeki uçuk genelde bir tane olarak kalmaz. Dil üzerinde, altında, kenarında iki veya üç tane olarak görülebilir. Kişi dildeki uçuğunda bulaşıcı olduğunu unutmamalıdır. Tedavisi mümkündür fakat kimi kişilerde kendini tekrarlayabilir. Bu dönem içerisinde ağza alınan her besinin hijyeni büyük önem taşır.
Ağız içi sürekli nemli kaldığı için dil uçukları daha geç iyileşmektedir. Bir haftaya kadar ağrı ve yanma devam eder. Ayrıca dildeki uçuk kişinin yeme içme durumunu azaltarak beslenme bozukluklarına yol açabilir.
Dildeki Uçuklar Nasıl Geçer?
- Uçuk virüsü doğrudan bir şekilde temasla yayılabileceğinden dolayı öpüşmekten ve oral seksten kaçınmak önemlidir.
- Ağız hijyenini günde üç defa dişlerinizi fırçalayarak ve dişlerinizi temizlemek için diş ipi kullanarak sağlayın. Sık diş kontrolleri de ağız bölgesi hijyenini korumanıza yardımcı olacaktır. Bu ağrılı enfeksiyonun belirtileri antihistaminlerin ve diğer kortikosteroidlerin kullanılmasıyla en aza indirilebilir. Dilde uçuğun herhangi bir semptomunu görmeniz durumunda baharatlı yiyeceklerden kaçının, çünkü ağrıyı arttırabilirler.
- Dilde uçuk çıkmasına neden olan virüsün etkisi altına alan ve yayılmasını önleyen bir takım ilaçlar bulunsa da bu virüsün vücuttan tamamen atılmasını sağlayan bir ilaç üretilememiştir. Dilde uçuk yaraları için en etkili ilaç olan kremler uzmanlar tarafından önerilebilmektedir. Bu ilaçlar eczanelerde tablet olarak satılmaktadır. Uçuk tedavisine bağlı doktor kontrolünde gerekli antibiyotikler alınmalıdır.
- Antibiyotik alımı sırasında dildeki uçukta iyileşme görülürse, kesinlikle antibiyotik yarım bırakılmamalıdır. İlaç tedavisinin sonuna kadar devam etmesi gereklidir. Çünkü uçuk virüsü vücuttan atılmadığı sürece bir süre sonra kendini yeniler ve dilde tekrar uçuk çıkar. İlaç tedavisinin yanı sıra ağız içine gargara uygulaması oldukça faydalıdır.
UYARI: Yukarıda belirtilen ilaç tedavilerinin kesinlikle ama kesinlikle uzman doktor tavsiyesi ve kontrolünde olması gerekmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.