Bilgi Yeriniz

Hamileyim Vajinamdaki Et Beni

18.04.2018
5.825
Hamileyim Vajinamdaki Et Beni

Genital bölgede ortaya çıkan et benleri, bunu fark eden hastada panik ve endişeye neden olabilmektedir. Bu oluşumlar zaman içinde çoğalabilir ve yayılabilir. Bu nedenle doktora muayene olunmasında yarar vardır. Daha önce genital bölgede bu gibi bir sorun olmayan hastalarda, et beninin ne tür bir ben olduğunun tespit edilmesi gerekir. Oluşan et beni, HPV virüsü (Human Papilloma Virus), genital siğil yahut kondilom olabilir.

Genital bölge oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Bu nedenle de cinsel ilişki, bu bölgeye temas edilmesi ya da gerekli hijyenin sağlanmaması gibi faktörlere bağlı olarak bölgede çeşitli sorunlar ve oluşumlar ortaya çıkabilmektedir. Özellikle genital bölgede bir anda ortaya çıkan et benleri, ciddi bir sorun olarak kabul edilmeli ve mutlaka doktora gidilmelidir.

Hamilelikte Et Beni Oluşumu

Genital bölgede oluşan et benleri, HPV virüsü nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. HPV virüsü olarak bilinen bu virüs, bulaşıcıdır. Bazı alt tipleri ise enfeksiyonun ortaya çıkmasından yıllar sonra bile kanser riskine neden olabilmektedir.

HPV virüsü, hamilelik sürecinde de ortaya çıkabilmektedir. Vajinada oluşan et beni HPV kaynaklı ise bu durum risk içerir. Çünkü bazı HPV benleri, doğum kanalını tıkamaya yetecek kadar büyüme gösterebilmektedir. Bu da bebeğin doğum sırasında bu virüsü kapmasına bağlı olarak ses tellerinde bir kitle oluşumuna yol açabilmektedir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında adı geçen HPV enfeksiyonu, farklı kişilerle cinsel ilişkiye girmiş olan kişilerde ve bunların eşlerinde ortaya çıkabilmektedir. Cinsel ilişki esnasında penisten vajinaya ya da vajinadan penise bir bulaşma söz konusu olmaktadır.

HPV Belirtileri Nelerdir?

  • Bulaşma sonrasında virüsün, 2 ila 6 aylık bir kuluçka süresi bulunur. Bu süreden sonra anüste ya da genital bölgede farklı büyüklük ve miktarda siğil gibi kitlelerin oluşması ile kendini belli etmektedir.
  • Erkek bireylerde enfeksiyon hiç belirti vermeyebilir de. Bu durum bulaştığı kişinin özelliklerine bağlıdır. Belirti vermese de, muayene esnasında büyüteçle bölge incelendiğinde, minik et benleri şeklinde birçok kadında görüntülenmektedir.
  • Bazı kadınlarda vajina ve anüs arasında dev kitle oluşumları da gözlemlenebilir. Bu dev kitleler anne adaylarında ortaya çıktığında doğum kanalının kapanması söz konusu olabilmektedir.
  • Gebelik döneminde lezyonların ciddi bir gelişme ve büyüme kaydettiği bilinmektedir. Doğum sonrasında ise lezyonların büyüklükleri gerilemektedir. Kadınlarda HPV tanısı, jinekolojik muayeneler sırasında ortaya çıkmaktadır.

Hamilelikte HPV ve HPV’den Korunma

HPV virüsü, hücrelerde genetik yapıyı dahi etkileyebilecek bir yapıya sahiptir. Oldukça fazla sayıda alt tipi bulunan bu virüs, hücrelerin yapısında değişikliklere ve çok hızlı bölünmelere yol açtığı için genital bölgede kanser oluşmasına da neden olabilmektedir.

HPV nedeniyle oluşan et benleri ve siğillerden korunmak için mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Oldukça yayılmaya müsait bir yapıda olan virüs, ten teması ile doğrudan diğer kişiye bulaşabilmektedir. Bu nedenle tedavi süreci sonuna dek ilişkiye girmemeye dikkat edilmesi son derece önemlidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.