Biber Salçası Neden Kabarır?
Domates ve biberin birtakım yöntemlerle koyultularak püre haline getirilmesine salça denir. Türk yemek kültüründe salça çok önemlidir. Salça, soğan ve yağı kavurduktan sonra tencereye ne çeşit sebze veya et koyarsak yemek yapabiliriz. Dolayısıyla salça yemeğin direğidir diyebiliriz. Fazla acı veya ekşi bir salçadan yapılan yemekten beklenen lezzeti elde edemeyiz.
Salça Nasıl Yapılır?
1-)Güneşte Kurutma Yöntemiyle Salça Yapımı
Biberler yıkanıp, sap ve çekirdek kısımları ayıklanır. Biraz acı tat olsun istiyorsanız, küçük kırmızı acı biberlerden de ekleyebilirsiniz. Domates salçası yapılıyorsa, domatesler ince ince dilimlenerek tuzlanır ve birkaç gün boyunca ara ara karıştırılmak suretiyle üzeri örtülmüş bir kapta beklemeye alınır.
Biber salçası yapılıyorsa, biberler kapaklı blenderda veya varsa kıyma makinesinde iyice öğütülür. Domatesleri kabuk ve çekirdeklerinden ayırma kısma biberlerin aksine bu aşamada gerçekleştirilir. Kevgir yardımıyla domatesleri bu atıklarından arındırarak pürüzsüz bir salça elde edebilirsiniz. Ardından bu püreler tuzlanır. Elde edilen püreler geniş tepsilere ince bir tabaka halinde serilerek güneşe konur. Bu aşamada salçalar sık sık karıştırılmalıdır. Özellikle çok güneş alıyorsa, günde ortalama 4 kez karıştırmak gerekir. Eğer tuz oranı iyi ayarlanmazsa salçanız çabuk bozulacaktır. Güneşte iyice koyulaşan salça cam kavanozlara doldurularak kullanıma hazır hale gelir. Eğer kavanozların üstüne bir miktar zeytinyağı gezdirirseniz salçanız küflenmez.
2-)Kaynatma Yöntemiyle Salça Yapımı
Güneşte kurutma yönteminde olduğu gibi öncelikle domates/biberler temizlenip mümkün mertebe küçültülür. Daha hızlı biçimde salça elde etmek için kimi zaman düdüklü tencerede salça kaynatılabiliyor. Fakat geleneksel yöntemde salça odun ateşinde ve kalayı tencerelerde uzun uzun kaynatılırdı.
Bir diğer yöntem de, 15 dakika kadar düdüklü tencerede kaynatılan püreyi süzerek koyu bir kıvam elde etmesini sağlamaktır. Daha sonra tuzu ilave edilerek büyükçe bir tencerede devamlı karıştırmak suretiyle salça kaynatılır. Sıcakken, hava almayacak kadar tepeleme doldurulan salça, cam kavanozlara koyularak kapağı sıkıca kapatılır. Eğer kavanozları ters çevirip üzerine bir örtü örtülürse kapaklar daha iyi kapanacak; böylece hava almadığı için salça bozulmayacaktır.
Salça Yapımı İçin Öneriler
- Salça yapılırken kullanılan sebzelerde meyve asidi denilen asit bulunduğundan, bu asidin metalle tepkimeye girmesi sulanmaya sebep olur. Bu yüzden salça metal değil, tahta kaşıkla karıştırılmalıdır.
- Lezzetli biber ve domateslerden, lezzetli salçalar olur. Bu yüzden tatsız sebzelerinizi salça olarak değerlendirmek iyi bir fikir olmayabilir.
- Klasik kalıpların dışına çıkarak salçanıza sarımsak, kekik, karabiber gibi tatlar ekleyerek daha hoş lezzetler elde edebilirsiniz.
Biber Salçası Neden Kabarır?
Uygun şartlarda ve yeteri kadar kurutulmayan biber salçaları kavanoza kondukları zaman kabarırlar. Bu salçanızın da salçanızın bulunduğu ortamın da nemli olmasından kaynaklanmaktadır. Biber salçanızın kabarmamasını istiyorsanız, tamamen kuruduğuna emin olmanız gerekiyor. Eğer hava güneşte kurutmaya müsaade etmiyorsa, fırında da salçanızı kurutabilirsiniz. Böylece salçanız kabarmayacaktır.
Henüz yorum yapılmamış.