Bilgi Yeriniz

Reçel Neden Şekerlenir?

16.07.2018
2.584
Reçel Neden Şekerlenir?

Reçel birçok kişi için kahvaltının vazgeçilmez bir parçasıdır. Hatta bazılarımız reçeli tatlılarda da kullanır. Hamur işinden sütlü tatlısına reçelin yakışmadığı çok az yiyecek vardır. Fakat bu çok sevilen yiyeceğin tabii ki de her yiyecek gibi bozulma ihtimali vardır. Reçeller için bozulma şekerlenme demektir ve bir nevi trajedidir. Çünkü her ne kadar dışarıdan aldıklarınız bozulduğunda sadece parasına yansanız da ev yapımı bir reçelin şekerlenmesi daha büyük acıya sebep oluyor.

Reçel Şekerlenmesinin Nedenleri Nelerdir?

Şu an oturmuş onca emek verip yaptığınız (ya da alın terinizle kazandığınız parayla aldığınız) reçelin neden şekerlendiğini karar kara düşünüyorsunuz. Neyse ki daha fazla düşünmenize gerek yok. Çünkü biz sizi bu merakınızdan kısa bir süre sonra kurtaracağız. Tek yapmanız gereken okumak. Şimdiden kolay gelsin!

1-)Reçelin Bulunduğu Ortam

Reçeller buzdolabında tutulacak yiyeceklerden değillerdir. Alışkanlık gereği uzun süre dayanmasını istediğimiz herşeyi buzdolabına koyarız. Fakat reçel için bu durum geçerli değildir. Reçeller karanlık ve serin yerlerde tutulurlarsa şekerlenirler. Bunun yerine serin fakat açık bir yerde saklamanız şekerlenmeyi geciktirecektir. Evet geciktirecek diyoruz, çünkü hiçbir yiyecek sonsuza kadar dayanmıyor maalesef.

2-)Reçel Yapımındaki Püf Noktalar

Reçelin şekerlenmesindeki bir diğer sebep de elinizdeki reçelin üretiminde yapılan hatalar kaynaklıdır. Her yiyecek gibi reçelin yapımında da püf noktalar bulunmaktadır. Nasıl kek yaparken ilk 20 dakika içinde fırının kapağını açmanız kekinizin sönmesine sebep oluyorsa, reçel henüz çok sıcakken şekerini koymak da daha sonra şekerlenmeye sebebiyet veriyor. Reçeliniz ılıkken şekeri yavaşça ekleyerek bu durumdan kaçınabilirsiniz. Çok sıcakken şekeri tencereye bocalamak oldukça yanlış bir uygulamadır.

3-)Reçel Yapımı

Reçel malzemeleri aslında çok basittir. Reçelini yapacağınız meyve, su ve şeker. Fakat aslında bir malzeme var ki o olmadan reçeliniz için şekerlenmemek imkansız hale geliyor. İşte o malzeme limon. Evet limon, fakat kesinlikle limon tuzu değil. Limon tuzu reçelinizin şekerlenmesine sebebiyet verir. Aynı zamanda reçel yapılırken tahta kaşık kullanılmaması da reçelin şekerlenmesine ve küflenmesine sebep olur.

4-)Reçel Meyvesi

Yemeklerde kullandığımız sebzelerin çok diri ya da güzel görünüşlü olmasını önemsemeyiz. Bu görüş, reçellerde kullandığımız meyvelerin alım aşamasında da seçimlerimize yansıyor. Meyvelerin çok güzel olmasını beklemiyoruz. Hatta genellikle evde çok duran ve bitiremeyeceğimiz kadar olan meyvelerden reçel yapıyoruz. Fakat kullandığımız meyve taze olmadığı için reçelimiz şekerleniyor. Bu sebeple reçel yapımında taze ürünler kullanmamız ve ya aldığımız reçelin taze ürünlerle yapıldığına emin olmamız gerekiyor.

5-)Reçel Kavanozu

Reçeli açmak, kaselere doldurmak ve kapatıp kaldırmak kolay görünen eylemler fakat bunların arasında bir tanesi reçelin şekerlenmesine sebep oluyor. Evet, tahmin ettiğiniz gibi kapatma aşaması en önemlisi. Reçeli yerine kaldırmadan önce kavanoz tam kapatılmazsa reçel içine hava aldığı gibi aynı zamanda bakteri de almış oluyor. Bu da şekerlenmeye sebebiyet veriyor. Bunu önlemek için reçel kavanozunuzun ağzını temizleyip ardından kapağını sıkıca kapatabilirsiniz.

Unutmayın, reçelin şekerlenmesi oldukça doğal bir durumdur. Çünkü reçel yapımında şekerin yapısına moleküler bir boyutta müdahale etmiş oluyorsunuz ve bazen şeker geri dönmenin bir yolunu bulabiliyor.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.