Karalahana Dondurucuda Nasıl Saklanır?
Karalahana oldukça sağlıklı bir sebzedir ve genellikle de salatalarda kullanılır. C vitamini, potasyum ve kalsiyum gibi mineralleri içerisinde barındıran karalahana, B6 vitaminini de bol miktarda barındırmaktadır.
Sağlığın korunmasında ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde de önemli bir yere sahip olan karalahana, en fazla kış aylarında piyasaya çıkmaktadır, yaz aylarına doğru yetişme süresi azalan ve artık çok az yerde rastlanan lahana, yaz aylarında tüketilmek üzere çeşitli koşullar sağlanarak muhafaza edilebilmektedir. Bunun için gereken şartlar sağlanmalıdır.
Karalahananın Doğrudan Muhafaza Edilmesi
Karalahananın doğrudan saklanabilmesi için ilk olarak her bir yaprağının iyice yıkanması gerekmektedir. Bu işlem için bir kaba bir miktar su alınır ve ardından içine biraz da sirke konulur. Karalahana yaprakları bu karışım içinde bir 10-15 dakika kadar bekletilir.
İkinci defa karalahana yaprakları sirkeli su karışımında yıkandıktan sonra sularının süzülmesi beklenir. Ardından tek porsiyonluk olarak karalahanalar buzdolabı poşetlerine konur. Poşetlerin havası alınır ve daha sonra lahanalar dondurucuya yerleştirilir.
Şoklama Yöntemi İle Karalahana Muhafaza Edilmesi
Şoklama yöntemi, birçok sebzenin uzun bir süre boyunca bozulmadan muhafaza edilmesi için kullanılmaktadır. Doğrudan saklama yöntemi de her ne kadar uzun vadeli kullanım sağlasa da, şoklama yöntemi, çok daha uzun bir müddet boyunca sebzelerin kullanımı mümkün olabilmektedir. Şoklama yönteminde uygulanacak aşamalar şöyle sıralanabilir:
- İlk adım olarak karalahanalar sirkeli suda iyice yıkanır ve ardından lahanaların suyunun süzülmesi sağlanır.
- Yıkanan ve suları süzülen lahanalar, şoklama aşaması için hazır hale gelmiştir.
- Bir tencerede su kaynatılır ve su halen kaynamaya devam ederken içerisine karalahana yaprakları eklenir. Bu kaynamakta olan suda yaklaşık 10 dakika bekletilen karalahanalar, musluğun altında akan suya tutulur. Su yeterince soğuk durumda değil ise bir başka kabın içine buzlu su da hazırlanabilir.
- Soğuk suda da 10 dakika kadar bekletilen karalahana yaprakları, bir süzgece alınarak suyunun iyice süzülmesi sağlanır. Bu işlem sırasında lahana yaprakları elle de sıkılabilir. Böylece bünyesinde hiç su kalmayacaktır.
- Son aşamada, karalahana yaprakları buzdolabı poşetine konur ve poşetlerin havası tamamen alınır. Ardından tüm poşetler derin dondurucuya yerleştirilir.
Pişmiş Karalahananın Muhafaza Edilmesi
Pişirildikten sonra da karalahananın derin dondurucuda saklanması da mümkündür. İçerisinde et kullanılmamış ise vakumlu kaplarda derin dondurucuya atılan karalahanalar uzun süre tüketime hazır halde bekletilebilmektedir.
Taze ya da pişmiş haldeki karalahananın derin dondurucuda kalma süresi 2 hafta ile 10 ay arasında değişiklik göstermektedir. Bu nedenle lahanaların dolaba konduğu buzdolabı poşetlerinin üzerine tarih eklenmesi işleri kolaylaştıracaktır.
Henüz yorum yapılmamış.