Aseton Lekesi Nasıl Çıkar?
Aseton, genel olarak oje kullanımı sonrasında ojenin temizlenmesi için kullanılan, bazen leke çıkarıcı olarak da kullanılabilen güçlü bir kimyasal üründür. Ancak bazı kıyafetlerde asetonun damlaması sonucunda leke kalma durumu söz konusu olabilmektedir. Ancak farklı yüzeylerde meydana gelen aseton lekesinin çıkarılması bazı tekniklerle mümkün olabilmektedir.
Halıdaki Aseton Lekesi Nasıl Çıkar?
Halıya dökülen asetonun çıkarılabilmesi için, halı deterjanlarından biri kullanılabilir. Özellikle beyazlatıcı özelliğe sahip olan deterjanlar işe yarayacaktır. Bunun için bir kabın içine halı deterjanı ile bir miktar su eklenir. Ardından bu suya batırılıp sıkılmış bir bez yardımı ile aseton lekesi oluşan bölge iyice silinir. Halı fırçası da bu işlem sırasında kullanılabilir. Ardından durulama yapılmalıdır.
Koltuktaki Aseton Lekesi Nasıl Çıkar?
Aseton bazı durumlarda koltuk döşemesine damlayabilir ya da dökülebilir. Kumaşın özelliğine göre bu durum sonucunda koltuk yüzeyinde aseton lekesi kalıcı bir hale gelebilir. Aynı zamanda dökülen aseton, koltukların renginde açılmaya da neden olabilir. Bu nedenle koltuk yüzeyinde zarar vermeden yapılacak bir temizlik işlemi için leke çıkarıcı özelliğine sahip bazı deterjanlar kullanılabilir. Deterjan doğrudan lekeli bölgeye dökülmelidir. Koltuk kuruduktan sonra eski rengini alacaktır.
Derideki Aseton Lekesi Nasıl Çıkar?
Aseton cilt yüzeyine de dökülebilir. İçerdiği kimyasallar nedeniyle, ciltte olumsuz sonuçlara ve yaralara neden olabilir. Bu nedenle asetonla temas edilmesi halinde bu bölgenin derhal suyla yıkanması gerekir. Derinin asetondan temizlenmesi için asetonlu bölgenin sabunlanması da işe yarayacaktır. Asetonun yüz bölgesi ve özellikle de gözlerle temas etmemesine son derece dikkat edilmelidir, gözle teması durumunda bölge mutlaka bol su ile iyice durulanmalıdır.
Kumaştaki Aseton Lekesi Nasıl Çıkar?
- Eğer bir kumaş üzerine ya da kıyafete aseton dökülmüş ise kısa süre içinde bu duruma müdahale edilmesi leke kalmasının önüne geçecektir.
- Aseton henüz kurumadan hızlı bir şekilde müdahale edilmesi son derece önemlidir.
- Aseton kuruduktan sonra lekesinin çıkarılması artık mümkün değildir. Bu nedenle henüz kurumamış iken bölgeye deterjan dökülmeli ve iyice yıkanmalıdır.
- Ardından kumaş ya da kıyafet makinede normal programında yıkanmalıdır.
- Kıyafet üzerine dökülen aseton, kıyafette renk farklılıkları oluşmasına neden olabilecektir. Bu nedenle lekenin çıkarılması bir başka kimyasal ile mümkün olacaktır.
- Lekenin üzerine deterjan doğrudan döküldükten sonra, lekeli bölgeye iyice nüfuz etmesi için 10-15 dakika boyunca beklenir ve daha sonra durulama işlemine geçilebilir.
- Durulama sonrasında, kıyafet mutlaka bir defa da makinede normal programı dahilinde yıkanmalıdır. Bu sayede renk değişimi ve lekeden de eser kalmayacaktır.
Henüz yorum yapılmamış.