Kanal Tedavisi Sonrası Boğaz Tahrişi
Dişin sinirlerinin alınması ve diş yapısının korunması amacıyla uygulanan etkili tedavi yöntemlerinden biri olan kanal tedavisi, zor ve sonrasında çeşitli sorunlara neden olabilen bir süreçtir. Kanal tedavisinde, çürümüş olan diş yapısının içindeki çürük bölge temizlenir ve ardından dişin sinirleri alınarak içine bir dolgu maddesi uygulanır. Ardından üzerine yeniden dolgu yapılır ve diş iskeleti, dolgunun sabit kalmasına ve kişinin ağzının bu bölgesini yeniden kullanabilmesine olanak sağlar.
Ancak kanal tedavisi sonrasında, gerek hijyen gerekse beceri yoksunluğu nedeniyle bazı olumsuz durumlar ortaya çıkabilmektedir.
Kanal Tedavisi Sonrası Dönem
- Kanal tedavisinden hemen sonra, lokal anestezinin etkisinin geçmesi ile bölgede ağrı ortaya çıkabilir ve bu ağrı birkaç gün boyunca devam edebilir. Ancak kullanılan malzemeler hijyenik değilse ve doktor bu konuda yeterince titiz değilse, tedavi uygulanan dişte apse sorunu ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra tedavi sonrasında hasta tarafından tedavi edilen dişe iyi bakılmaması, ağız temizliğinin ihmal edilmesi gibi durumlarda da kanal tedavisi yapılan dişte ağrı ve apse ortaya çıkabilir. Apse için genellikle iltihabı temizlemek için antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Duruma göre hastaya ağrı kesici ilaçlar da doktor tarafından verilebilir.
- Kanal tedavisi sonrasında ortaya çıkan bir başka sorun ise boğazda tahriş meydana gelmesidir. Dişte ortaya çıkan apse, boğazda ağrı ve hassasiyet oluşmasına neden olabilir. Ağız içinde bulunan organlar birbiri ile bağlantılı olduğunda, bu aşamada boğazda da ağrı ve tahriş hissedilmesi normaldir ancak mutlaka gerekli önlemler alınmalıdır.
- Dişin, tedaviye alışma süreci es geçilmemelidir. Kanal tedavisi yapılan diş, yeni duruma uyum sağlayana kadar boğazda tahriş ya da ağrı hissedilebilir. Ancak bazı durumlarda diş tedaviyi kabul etmeyebilir. Bu durumda dişin artık kesin olarak çekilmesi gerekecektir. Özellikle azı dişlerinde, çene yapısına göre cerrahi bir işlem uygulanması da gerekebilir.
- Kanal tedaviden sonra, işlem uygulanan tarafta besinlerin çiğnenmemesi ilk aşamada çok önemlidir. Aksi halde bölgede bakteriler oluşabilir ya da besinler nedeniyle bu bölgeye bakterilerin yerleşmesi kolaylaşabilir. Bu da iltihap ve boğazda tahrişe yol açabilir. Bu gibi bir durum ortaya çıktığında, mutlaka iltihabın ilaç tedavisi ile kurutulması gerekir.
Kanal Tedavi Sonrası Boğaz Tahrişi Nasıl Geçer?
Boğazda tahrişe neden olan kanal tedavisi hakkında mutlaka diş doktoruna bilgi verilmelidir. Doktor gerekli tetkik ve incelemeleri yaptıktan sonra büyük olasılıkla bölgedeki iltihabın temizlenmesi ve boğaz tahrişinin azaltılabilmesi için ilaç kullanımını zorunlu tutacaktır. Diş ağrısı oldukça şiddetli olduğu için, ağrının ağız içinin tamamında hissedilmesi de normaldir. Özellikle tedavi sonrasında apse oluşmaması için büyük özen gösterilmelidir. Ancak yine de tedavi sonrasında da yeni olumsuz durumların oluşmaması için doktor kontrollerine devam edilmesi gerekmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.