Bilgi Yeriniz

Deride Kaşınma, Kabarma ve Kızarma

20.03.2018
10.964
Deride Kaşınma, Kabarma ve Kızarma

Alerjik reaksiyonlar, deri hastalıkları ya da anlık bir tepkime sonucunda deride kaşıntı, kabarma ve kızarıklık ortaya çıkabilir. Kısa sürede geçmeye meyilli olan bu durum, belli bir süre devam ettiği takdirde şüphelenmek gerekir. Buna ek olarak deride kızarıklık, kaşıntı ya da kabartı oluşumu farklı zamanlarda ve farklı sebeplere bağlı olarak da meydana gelebilir. Temel nedenlerin bulunması ve bu doğrultuda bir tedavi uygulanması önemlidir.

Ciltte Kaşıntı, Kabarma ve Kızarma Nedenleri Nelerdir?

  • Egzama, sedef ya da mantar enfeksiyonu gibi deriyi tahriş eden ve cilde zarar veren deri rahatsızlıkları, aynı anda kızarma, kaşıntı ve kabarmaya neden olabilir.
  • Yaz aylarında güneşe çok fazla maruz kalma, belli bölgelerde terleme sonucunda ortaya çıkan isilik oluşumu nedeniyle küçük kızarıklık ve kabartılar ortaya çıkabilir.
  • Kişinin kozmetik ürünlere ya da deterjan türündeki ürünlerin içeriğinde yer alan kimyasal ürünlere alerjisi varsa, bu maddelerle temas edilmesi halinde bir reaksiyon ortaya çıkabilir ve deride kızarıklık, kaşıntı ve buna bağlı olarak kabarmalar meydana gelebilir.
  • Alerjik durumlar yalnızca temas edilen ürünlerle sınırlı değildir. Kişinin tükettiği gıdalar, kullandığı giysilerin üretildiği malzeme gibi faktörler de alerjik reaksiyonların ortaya çıkmasına neden olabilir. Genel olarak kısa bir sürede bu belirtilerin ortaya çıktığı gibi yok olması beklenir.
  • Stres faktörleri, çok yoğun olduğunda deride kızarıklık, kaşıntı ve kabarma gibi semptomlar meydana gelebilmektedir. Yalnızca kaşıntı ortaya çıksa bile aynı bölgenin sürekli olarak kaşınması sonucunda kabarma ve kızarma sorunu ortaya çıkabilmektedir.
  • Cildin çok kuru olması sonucunda kaşıntı sorununun meydana gelmesi kaçınılmazdır. Cildin nemlendirilmesi ile kuruluk sonucunda ortaya çıkan kaşıntı ve kızarıklık sorunlarının üstesinden gelinebilmektedir.

Bölgesel Kaşıntı, Kızarıklık ve Kabarmalar

Özel bazı durumlarda da vücudun belli bölgelerinde kaşıntı, kabarma ve kızarma gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Özellikle ilkbaharda ve yaz döneminde, toz ve polenlere maruz kalan bazı kişilerde, alerjik rinit rahatsızlığı ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda gözlerde ve burun çevresinde kaşıntı görülebilir.

Kadınsal rahatsızlıklar ve sistit türü sorunların ortaya çıkması halinde kaşıntı ve kızarıklıklar genital bölgede de ortaya çıkabilmektedir. Bunun haricinde, yaşı ilerlemiş kişilerde cilt kuruluğu sorunu zaman zaman ya da kronik olarak ortaya çıkarak kaşıntı, kızarıklık ve kabartılara yol açabilmektedir.

Ciltte Kaşınma, Kabarma ve Kızarma Tedavisi

Deride meydana gelen kaşıntı, kızarıklık ya da kabarma gibi değişiklikler ciddiye alınmalı ve mutlaka cildiye uzmanı bir hekime gidilerek muayene olunmalıdır. Kaşıntı meydana gelen bölgeye çok fazla elle temas edilmemeye çalışılmalı, doktor tarafından önerilecek merhem ya da kremlerle tedavi sürecine başlanmalıdır. Bireysel olaraksa kaşıntı ve kızarıklık çok fazla ise, ılık bir duş almak yararlı olabilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.