Kumaştan Etiket Yapışkanı Nasıl Çıkarılır?
Giyim firmaları, ürettikleri ürünler hakkında gerekli gördükleri bazı detayları sıkıştırılmış yazılar halinde küçük kağıtlara dökerek, etiket şeklinde tişörtün içine iliştirir. İçeriğinde kumaşın türü, nasıl yıkanması gerektiği ve yıkanabileceği, nerede üretildiği gibi bilgiler yer alır. Bu küçücük etiket parçası herkes için “Amaan, dursun. Ne zararı var?” diyerek geçiştirilemiyor. Gün içinde insanı kaşındırdığı durumlarda, dayanılmaz bir hal alıyor ve bazen bir hışımla etiketi yırttığımız oluyor. Bu tişörtlerin, gömleklerin vs. ense kısmına gelen etiketleri için de geçerli tabi.
Bir hışımla yırttığımız etiketin giyside delik, yırtık yaratabilmesi, yapışkanlı olup yapışkan izi bırakabilmesi oldukça mümkün. Dikiş ile tutturulmuş etiketleri dikişleri sökerek ya da keserek çıkardığımız takdirde iz bırakmamaları veya izi en aza indirgememiz mümkün. Fakat yapışkanlı etiketleri kumaştan çekip çıkardığımızda gördüğümüz tablo hep aynıdır, etiketin izi kalmıştır. Bu durumun bir benzeri de mutfakta kullandığımız etiketli kavanozların içindeki malzeme bittiğinde yaşanır. Kavanozu yıkayıp başka bir şey için kullanmak isteriz. Yıkadığımızda etiketi de yumuşar ve bazı kısımları kolaylıkla çıkabilir hale gelir. Fakat tamamı değil. Kavanozda izi kalır ne yazık ki.
Kumaştaki Etiket Yapışkanını Temizleme Yöntemleri Nelerdir?
Bu etiket izi vakası kıyafetin görünür bir yerinde değilse, üst üste yıkanarak kendiliğinden kaybolacaktır fakat görünür bir yerde ise aşağıdaki yöntemleri kullanmak işinize yarayacaktır:
1-)Ütü Kullanımı
Ütünün sıcaklığı sayesinde kumaştaki etiketin ardında bıraktığı yapışkan kısımdan kurtulabilirsiniz. Yapılması gereken ve uygulanacak yöntem aslında gayet basittir. Bir kumaş parçasını alın, yapışkanlık kısmın üzerine koyun. Bunun üzerinden de ütü ile geçin. Ütünün sıcaklığı, yapışkanın üste koyduğunuz kumaşa geçmesini sağlayacaktır. Ütüyle kumaşın üzerinden birkaç kez geçtiğinizde, yapışkan maddeden kolayca kurtulabilirsiniz.
2-)Sıcak Suda Bekletme
Kıyafetinizin üstündeki yapışkanlı kısmı sıcak su içinde bekletin. Yapışkanın biraz da olsa erimesini sağlayacaktır. Sonrasında eriyen yapışkanı eliniz ile çitileyin. Çitileme işlemini kolaylaştırmak adına işin içine doğal sabun da katabilirsiniz. Sabunu suyun içinde köpürtüp, yapışkanlı kısmı içinde bir süre bekletin. Bunun ardından kıyafeti yıkama koşullarının gerektirdiği şekilde yıkarsanız, yapışkan kısımdan kurtulduğunuzu göreceksiniz.
3-)Kimyasal Madde Kullanımı
Kimyasal çözücü temizlik ürünleri ya da kir ve leke çıkaran malzemeler ile temas sonucunda, yapışkanlık özelliğinde azalma görülecektir. Kimyasalları yapışkan izinin olduğu kısma döküp, aynı şekilde suyla çitileyin. Bu işlemi birkaç kez tekrarlamanız gerekebilir.
4-)Topaklama
Eğer yapışkan kalıntıları çok büyük değilse parmağınızla küçük toplar haline getirip yuvarlayarak çıkarmaya çalışabilirsiniz.
5-)Alkol
Nemli bir beze alkol dökerek yapışkanlı bölgenin üzerine bezi koyun. Bir süre bekletip bezi kaldırdığınızda hala çıkmamışsa işlemi tekrarlamayı deneyin.
Bu işlemlerle uğraşmak yerine birincil olarak alabileceğiniz bir önlem var ki o da etiketi kıyafetinizden ilk çıkartacağınız zaman yapışkanın izsiz çıkmasını sağlamak. Bu işlem için önce etiketli kısmı ütüleyin ya da saç kurutma makinesiyle ısıtın, daha sonra çekin. İz kalmadığını göreceksiniz.
Henüz yorum yapılmamış.