Bilgi Yeriniz

Bozuk Ananas Nasıl Anlaşılır?

21.05.2018
10.450
Bozuk Ananas Nasıl Anlaşılır?

Tropikal bir meyve olsa da ülkemizde manav ve pazarlarda satılan bir meyve olan ananas, hem lezzetli olması hem de besin değerlerinin son derece yüksek olması bakımından sevilen ve sıkça tüketilen bir meyvedir. Ananasın tüketiminden önce nasıl kesilmesi, nasıl saklanması gerektiği gibi konular hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Aksi halde tüketilmeyen ananas bölümleri ziyan olabilir.

Ananas, dikkat edilmediğinde çabucak bozulan bir meyvedir aynı zamanda. Bu nedenle saklanmasına özen gösterilmelidir. Ancak son tüketim tarihi geçen ananaslarda koruma altında olsa dahi bozulma belirtileri ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda bu ananasın kesinlikle yenmemesi gerekir. Bu belirtiler ve bunları anlama yolları aşağıda sıralanmıştır.

Ananasın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

1-)Kokudan Anlama

Ananasın kendine has güzel bir kokusu ve aroması vardır. Bu kokudan meyvenin bozulup bozulmadığı da rahatlıkla anlaşılabilmektedir. Ananasın kendine has kokusunda tatlı bir koku da alınmaya başlaması, anansın bozulmaya başladığının bir göstergesidir. Bu tatlı koku çok kısa bir süre sonra yerini ekşimsi bir kokuya bırakır. Tam anlamıyla olgunlaşmış ve çok fazla kokuya sahip olan ananaslar bozulmaya meyillidir. Bu nedenle tüketim sırasında dikkatli olunmalıdır.

2-)Dokusundan Anlama

Ananas, tropik bir meyve türü olduğu için, sert bir yapıya sahiptir. Dış kısmı kadar ilk kesildiğinde iç bölümünün de sert bir yapıda olduğu görülecektir. En sert meyveler arasında yer alan ananas bozulmaya başladığında bu sert yapısını da yavaş yavaş kaybetmeye başlar. Az bir yumuşama bile ananasın bozulmaya başladığının göstergesidir.

  • Ananasın alt kısmının orta bölümünde yumuşama olan ananaslar, olgun ananaslardır. Aynı zamanda lezzet bakımından da maksimum performansa sahiptirler. Yumuşaklık bu bölümde çok fazla ise bu ananas artık tüketilmemelidir.
  • Aynı şekilde, ananasın alt bölümündeki kabukta ortaya çıkan ya da fark edilen yumuşama da ananasın bozulma belirtilerinden bir tanesidir.
  • Dilimlenmiş, kabuğu atılmış olan ananasların da dokusundan bozulduğu anlaşılabilmektedir. Dilimlenmiş durumdaki ananaslar, taze ise sert ve lifli bir yapıya sahiptir. Eğer iç kısımda yumuşama varsa, ananas bozulmuş demektir.

3-)Görüntüsünden Anlama

Ananasın dış görüntüsü, yapısı ve tüketimin sağlanması bakımından çeşitli ipuçları vermektedir. Yapısal olarak dayanıklı ve sert bir kabuğa sahip olan ananas, canlı ve taze bir biçimde görünür. Bu yüzden de bozulma belirtileri de ilk buradan anlaşılabilmektedir.

Eğer satın alınan ananasın yaprak kısımlarında sararma ya da kuruma mevcut ise, ananasın yapısal özellikleri zamana yeniliyor ve ananas bozuluyor demektir. Bu ananas artık satın alınmamalı ve tüketilmemelidir. Henüz yapraklarda sararma küçük küçük başlamış ise ananas kesilerek iç yapısı kontrol edilmeli ve eğer kokuda ve sertlikte bir değişiklik yoksa tüketilmelidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.