Belimde Ele Gelen Kitleler
Bel bölgesi, insan bedenindeki kilit noktalardan bir tanesidir. Omurga yapısının bitişi ve ana kemik yapısının da temelidir. Belde ortaya çıkan sorunlar, tam olarak bu nedenle bütün vücudu olumsuz yönde etkilemektedir. Belde bazı durumlarda kitle ya da beze oluşumu ortaya çıkabilmektedir. Bu durum kişinin endişelenmesine yol açar ancak sebebinin tespit edilmesi halinde, durumun ciddiyeti daha iyi anlaşılacaktır.
Belde Kitle Oluşum Nedenleri Nelerdir?
Belde kitle meydana gelmesi, daha çok 30 yaşını aşan kişilerde gözlemlenmektedir. Farklı sebeplerle bu durum ortaya çıkabilir ve burada meydana gelen kitleler kalıcı da olabilir. Temel nedenleri ise şöyle sıralanabilir:
- Kişinin yüksek bir yerden düşmesi, bel bölgesine beklenmedik bir darbe alması gibi sebeplerle kitle ortaya çıkabilir.
- Sürekli yük taşıyan ve ağırlık kaldıran kişilerin bel bölgesinde çeşitli sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bel fıtığı bu durumda en yaygın olarak görülen sorunların başında gelmektedir. Bel fıtığı, yine bel bölgesinde kitle oluşumunu tetiklemektedir. Kitle oluşumu belde ağrı hissini de beraberinde getirmektedir.
- Özellikle çalışma ortamında sürekli olarak masa başında oturan ve hareketsiz kalan kişilerin bel bölgesinde kitle oluşumu ve ağrı hissi meydana gelebilmektedir. Çünkü sürekli olarak oturma pozisyonunda çalışmak durumunda kalan kişilerde, bel bölgesine vücudun yükü biner ve bu durumda ağrılar kaçınılmaz hale gelir.
- Bel bölgesinde ortaya çıkan kitleler bazen yalnızca yağ bezesi de olabilir. Yağ bezeleri genel olarak vücudun her bölgesinde ortaya çıkabilmektedir. Herhangi bir şekilde acı veya ağrı meydana gelmez ancak estetik açıdan kişiyi rahatsız edebilir.
- Stres faktörleri, her bakından vücuda zarar vermektedir. Bu zararlardan bir tanesi de belde kitle oluşumunun tetiklenmesidir. Tek neden olmasa da stres ile ilgili olumsuz gelişmeler belde, sırtta ya da baş bölgesinde çeşitli olumsuz durumların meydana gelmesi açısından tetikleyici olabilmektedir.
Belde Oluşan Kitle Tedavisi
Travmatik nedenlerle ya da kişinin ciddi bir sağlık sorunu nedeniyle meydana gelmemiş olan beze ya da kitlelerin tedavisinde, doktorun yönlendirmesi çok önemlidir. Doktor tarafından bel bölgesi muayene edilir ve gerekli tetkikler sağlanır. Daha sonra sebebi bulunan ve tanısı konan kitlenin tedavi sürecine başlanır. Gerekli hallerde MR ya da röntgen gibi cihazlar da tanı konması için kullanılabilmektedir.
Hafif ya da zararlı olmayan kitleler için uygun bir kremle tedavi uygulanabilir. Bu tedavi boyunca kitlenin durumu gözlemlenir. Eğer kitlede küçülme olmuyorsa ya da gittikçe büyüme söz konusu ise, cerrahi bir operasyon ile de kitlenin alınması gerekebilir. Genel olarak bu operasyon sırasında lokal anestezi uygulanır ve hasta bir ağrı ya da sızı hissetmez.
Henüz yorum yapılmamış.