Bilgi Yeriniz

Perlatör Nasıl Temizlenir?

29.04.2018
3.595
Perlatör Nasıl Temizlenir?

Perlatör, banyo ve mutfak musluklarının ağız kısmında yer alan, suyun belli bir düzen içinde akmasını sağlayan ve suyun etrafa sıçramasını engelleyen aparattır. Tasarruflu başlık olarak da ifade edilmektedir. Perlatörün özelliği, suyun hava ile temas etmesini sağlamak ve su akışını düzenli bir biçimde sürdürmektir. Aynı zamanda su sesinin de en aza indirilmesini sağlayan perlatör, zaman zaman değiştirilmelidir.

Perlatör, çeşitli nedenlerle tıkanabilir. Genel nedenler şöyle sıralanabilir:

  • Yeni binalarda, tesisatın da yeni döşenmiş olması nedeniyle inşaat kalıntıları, perlatörde tıkanıklıklara yol açabilir.
  • Suyun kesilmesi halinde, ana şebeke çalışmalarında ve tesisat borularında yine inşaat artıkları kalabilir ve çamurlu su akması durumu söz konusu olabilir. Bu da perlatörde tıkanıklığa neden olabilir.
  • Depo ve kuyu suyu kullanılan evlerde, bu suyun içinde bulunan kum tanecikleri, perlatörde tıkanıklıklara yol açabilir. Aynı şekilde depo dibinde biriken tortu da perlatörün randımanlı çalışmamasına neden olabilir.
  • Yalnızca kireç de perlatörde tıkanıklığa yol açabilmektedir. Suyu çok kireçli olan bölgelerde, musluk başı temizliği sık aralıklarla yapılmalı ya da başlık değiştirilmelidir.

Perlatör Temizliği

İnşaat artıkları, kum tanecikleri ya da kireç nedeniyle tıkanabilen perlatörler, su akışı ile kendini gösterir. Suyun bir nizam içinde akmaması, tıkanıklığın meydana geldiğinin bir göstergesidir. Temizleme işlemi için ise iki yöntem kullanılmaktadır. İlkinde perlatörün vida şeklinde takıldığı musluklarda, sökülmesi ve karbonat – sirke karışımı içinde bekletilmesidir. Bunun yanı sıra bir fırça kullanılarak çözünen ve tıkanıklığa yol açan maddeler temizlenebilir. Kimyasal içeriklere sahip olan kireç çözücü, ilk etapta işe yarasa da, perlatörde bozulmalara ve deformasyona yol açabilmektedir, bu nedenle tavsiye edilmez.

Bazı perlatörler, kolaylıkla sökülemez ya da musluğa bitişik şekilde üretilmiştir. Bunun için yine sirke ve karbonat karışımı kullanılabilir. Musluk ağzının içine gireceği şekilde bu karışım bir şişeye konarak uygulanabilir ya da bir bardağa bu karışım hazırlandıktan sonra altına yükseltmek için bir başka kap konmasıyla işlem tamamlanabilir. Perlatörün karışım içinde en az 2 saat beklemesi, kireç ve artıkların temizlenmesi için yeterli olacaktır.

Çıkarmadan Temizleme

Perlatör temizliği için vakti olmayan ya da bu yöntemlerin işe yaramayacağı kadar tıkanıklıkla karşı karşıya kalan kişiler, perlatörü değiştirerek de tıkanıklık durumundan kurtulabilir. Bunun yanında, musluktan bu bölümü sökmek oldukça zor olabilir. Bu nedenle sökme işlemi esnasında pense türü aletler kullanılabilir. Ancak bu gereçler musluk çeliğine görsel açıdan zarar verebilir. Bu nedenle perlatörün çıkarılması sırasında pensenin altına bir bez yerleştirilebilir. Bu bez, aynı zamanda pensenin musluk başından kaymasını da engelleyecektir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.