Bilgi Yeriniz

Süet ve Nubuk Arasındaki Fark Nedir?

26.04.2018
9.741
Süet ve Nubuk Arasındaki Fark Nedir?

İnsanlık kadar eski bir tarihçeye sahip olan deri, günlük hayatımızda çağdaş tabaklama ve finisaj işlemleri sonucunda vazgeçilmez bir ürün haline gelmiştir. Hakiki deri, varoluşundan beri insanoğlunu dış etkenlerden korumak için kullanılmıştır. Yüzyıllardır da estetik bir görünüme sahip olup, giyim ve aksesuarlarda sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Fakat hakiki deriye sahip olmak, satın almak, onun üretimini gerçekleştirmek günümüz ekonomik şartlarında ne yazık ki o kadar kolay olamayabiliyor. Bu sebeple de alternatif deri ürünler üretilmektedir. Alternatif deri ürünlerin ortaya çıkışı da, “hakiki deri” tanımının kullanımına sebep olur.

Giriş cümlemizde bahsettiğimiz çağdaş tabaklama ve finisaj işlemlerini biraz açarak konuyu daha anlaşılır kılalım. Tabaklama işlemi, deri liflerinin bozulmalara ve parçalanmalara karşı dayanıklılığını arttıran bir işlemdir. Finisaj işlemi ise ham derinin renk, yüzey, doku özelliklerine arzulandığı gibi şekil verilmesini sağlayan işlemdir. Bu işlemde bir takım kimyasallar kullanılabilir.

Gelelim günlük hayatta karşılaştığımız iki temel deri türüne: nubuk ve süet. Nelerdir ikisinin farkları? Nubuk deri ve süet deriye dokunduğumuzda anlayacağımız fark, derilerin üretiminde kullanılan hayvan derisinin türünden ötürüdür. Her birinde farklı gözenekler oluşacaktır. Örneğin; sırt ve karın kısımlarından yapılan deriler daha kalın olacaktır ve ayakkabı üzerinde de farkını belli edecektir. Nubuk ve süetin özelliklerini tek tek inceleyecek olursak içeriğimizin devamını okuyabilirsiniz.

Nubuk ve Süet Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

  • Nubuk, inek derisinden yapılmış bir deri ürünüdür. Sığır derisinin dış tarafının zımparalanmasıyla elde edilir, dolayısıyla sağlam ve dayanıklı olarak kabul edilir. Nubuğun tüyleri süete oranla daha kısa ve tok bir yapıya sahiptir. Nubuk, yüzeyine dokunulduğunda kadifemsi bir his verir. Hayvanın dış derisi kullanıldığından, nubuk daha fazla mukavemete sahiptir.
  • Süet, hayvanın iç derisinin zımparalanmasından elde edilen üründür. Görsel olarak nubukla aralarında pek bir fark olmasa da, süet ayakkabının dayanıklılığı nubuğa oranla daha azdır. Dokunarak baktığımızda da süetin derisinin daha tüylü olduğunu görürüz. Süet de nubuk gibi mobilya, aksesuar, ayakkabı, giyim gibi pek çok alanda kullanılmaktadır. Örneğin, süet bir koltuğa elimizi tek yöne doğru sürttüğümüzde, sürttüğümüz yerin rengi değişecek ve tekrar geri sürttüğümüzde eski rengine dönecektir. Süetin dokusu bu şekildedir. Gerçek derilerin kendine has bir kokusu vardır. Gerçek deriyi bir kez koklamış birisi süeti ve diğer derileri kokusundan hemen tanıyacaktır. Suni derilerin plastik gibi bir kokusu olabilmektedir. Ve suni deriler, hakiki derilere göre oldukça serttir, yıpranmaya eğilimlidir.

Peki derilerin tiplerini ayırt etmek neden bu kadar önemli? Tabiki de temizlik ve bakım açısından.

Nubuk ve Süet Deriler Nasıl Temizlenir?

  • Nubuk yüzeyi öncelikle bir nubuk silgisi/zımparası ile silinmeli ve tozdan arındırılmalıdır. Nubuk silgisiyle çok bastırılmamalı ve silme işlemi tek yöne yapılmalıdır(yalnızca yukarıdan aşağıya gibi). Ardından nubuk bakım losyonu sayılabilecek nubuk spreyiyle ürün spreylenir ve yumuşatılır. Son olarak da nubuk fırçasıyla nubuğun tüyleri taranır ve düzeltilir. Eğer nubuk silgisi kullanıldıktan sonra tozlar temizlendiyse, fırçalama işlemi çok da gerekli değildir. Derinin hassasiyeti açısından ne kadar az sürtünme olursa nubuğun ömrü o kadar uzar.
  • Süet, tozu ve kiri daha çok tutar. Fakat birkaç küçük hamleyle temizlenmesi oldukça kolaydır. Süet ürünlerinizin derileri ıslanırsa veya öylece evde dururken sönmesinden çekiniyorsanız, ürünlerin içini doldurarak saklamaya dikkat edin. Örneğin; ayakkabınız varsa içini, ceketiniz varsa kollarını giyeceğiniz ana kadar dolu tutun.
  • Süet, en iyi fırçayla temizlenir. Süet fırçalarının genellikle bir tarafı sert kıllı, diğer tarafı da yumuşak kıllıdır. Önce yumuşak tarafla, sonra da sert tarafla ürünü fırçalayın. Ardından süet koruma spreyini(özellikle leke temizlemede) belirli bir mesafeden sıkıp, ürünün kurumasını bekleyin. Son olarak, süet ürünleri direkt güneş almayacak yerlerde saklayın.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.