Bilgi Yeriniz

Bakır Kalaylama Nasıl Yapılır?

17.05.2018
4.313
Bakır Kalaylama Nasıl Yapılır?

Bakır kalaylama, bakır eşyaların iç yüzeyine uygulanan eski bir yöntemdir. Özellikle bakır tencere gibi bakır kapların iç kısmına uygulanan bir bakım işlemidir. Bakır kalaylama belirli aralıklar ile kesinlikle yapılması gereken bir işlemdir. Bu işlem yapılmaz ya da kalaylanmamış bir bakır kaptan yemek yenilir ise kişi bakır zehirlenmesi yaşar hatta bu durumdan dolayı hayatını kaybedebilir.

Bakır günümüzde eskisi kadar kullanılmasa da, kalaylama, kişinin yapmayı tercih etmediği bir bakımdır. Genellikle bu işin ustaları tarafından yapılmaktadır. Oldukça zahmetli bir işlem olduğu için ev ortamında yapılması zaten pek mümkün değildir. Günümüzde bakır kalaylayan ustaların çok fazla kalmaması bu durumu zora sokuyor olsa da bakır kaplarda pişirilen yemeklerden vazgeçemeyenler için hala kalaylamanın yapıldığı birkaç yer bulunmaktadır.

Bakır Kalaylama Yöntemleri Nelerdir?

1-)Yüksek Isı Kullanılması

Bakırın üzerindeki maddelerden kurtulması için, kalaylanmadan önce ısıtılması gerekir. Aynı zamanda ısıtma işlemi ile bakır yüzeyi farklı maddeler tarafından da iyice temizlenmiş olur.

2-)Bakırın Düzeltilmesi

Isıtma işleminden sonra bakırın yüzeyi dümdüz olması için bakır kaplar düzeltilir. Bu işlem herkesin yapabileceği bir işlem değildir. Açıkçası işinin ustası kişiler tarafından ahşap çekiçler ile güç kullanarak yapılır. Çok zahmetli olan bu iş, aynı zamanda kalayın daha kolay bir şekilde absorbe olmasını sağlamaktadır.

3-)Kalaylama İşlemi

Kalaylama işlemi en son işlem olarak gerçekleştirilmektedir. Yapılacak olan bu işlem için yüksek derecede ateş gerekmektedir. Tam olarak gereken bu yüksek derece ateş yüzünden ev ortamında yapılması zordur. Kalaylamak üzere bakır, yüksek ısıya maruz bırakılır. İyice ısıtılmış bakır kabın üzerine kalay çubuk konulur ve bakır yüzeyin etrafında iyice gezdirilir. Kalayın homojen bir şekilde dağılmasını sağlamak amacıyla kalay pamuğu ile bakır yüzeyinin üzerinden geçilir.

Belirtmek gerekir ki, işlem kısa süreli bir işlem değildir. Tam olarak gerçekleşebilmesi için en az 10-15 defa yapılmalıdır. Kalaylama işleminden sonra bakır kap soğumak üzere bekletilir. Soğuma esnasında kesinlikle kaba su dökülmemelidir. Su kalayın homojen dağılmasını engellemektedir.

Bakır Süs Eşyalarını Evde Parlatma Yöntemleri Nelerdir?

1-)Sirke

Evlerimizde bulunan malzemeler ile bakırlarımızı parlatmamız mümkündür. Bu yöntemde ise nemlendirilmiş bez yardımıyla bakır eşya silinir. Sildikten sonra, bir kez de aynı şekilde sirkeye batırdığımız bez ile silmemiz gerekmektedir. Bu işlem ile bakır tekrar eski parlaklığına ulaşacaktır.

2-)Limon ve Tuz

Evlerimizdeki eşyalarla uygulayacağımız diğer bir pratik yöntemlerden birisi de limondur. Gerekli malzeme olarak limon ve biraz tuz kullanmamız gerekmektedir. Uygulamada ise ortadan ikiye kestiğimiz limonu tuza batırarak bakırımızı sildikten sonra etkili bir çözüme ulaşılması için en az 5 dakika bakırı bu şekilde ovalayarak silmemiz önerilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.