Bilgi Yeriniz

Dil Altında Ağrının Sebebi Ne Olabilir?

13.03.2018
10.714
Dil Altında Ağrının Sebebi Ne Olabilir?

Dil altı ağrısı sıklıkla ortaya çıkan ve çeşitli nedenlere dayanan rahatsız edici bir durumdur. Kişinin günlük hayatını, konuşmasını ve beslenmesini olumsuz yönde etkileyebilir. Dil altında ağrı oluşumu, genel olarak enfeksiyonlardan kaynaklanan sebeplerle meydana gelmektedir. Dişlerin apse yapması, ağız yaraları gibi nedenler bu ağrıya yol açan ya da ağrıyı tetikleyen durumlar olarak ifade edilebilir.

Tükürük bezleri ile ilgili bir sebeple, ya da lenf bezlerinin şişmesi nedeniyle de dil altında ağrı oluşabilir. Ağızda aft meydana gelmesi, ağız tümörü ya da ağız içinde oluşan bezeler, bu ağrının temel nedenleri olarak sıralanabilir.

Tükürük Bezleriyle İlgili Dil Altı Ağrısı

Besinlerin kolayca sindirilmesi için oldukça önemli bir görevi olan tükürük bezleri, aynı zamanda ağız içindeki bakterilerin oluşumunu ve dengesini sağlar, buna ek olarak diş çürümelerinin engellenmesinde de etkilidir. Bu bezler, kulak altı olarak ifade edilen bölgede ve çenenin hemen altında yer alır. Bu bezlerle ilgili bir sorun da, dil altında ağrı görülmesi muhtemeldir.

Tükürük Bezleriyle İlgili Dil Altı Ağrısının Belirtileri Nelerdir?

Dil altı ağrısı tükürük bezleri ile ilgili olarak ortaya çıkmışsa şu belirtiler gözlenir:

  • Besinlerin çiğnenmesinde ve yutulmasında zorluk,
  • Vücut ısısının yükselmesi,
  • Halsizlik ve bitkinlik hissi,
  • Çene ya da kulak altı bölgelerinde oluşan şişkinlikler,
  • Besinlerden tat alamama durumu,
  • Ağız içinde oluşan iltihaplı kısımda kızarıklık oluşumu,
  • Ağız içinde ağrı hissi.

Dil Altı Ağrısı Tedavisi

Tedavi yöntemlerinin öncesinde, bu konuda bireysel olarak yapılması gereken bazı adımlar bulunmaktadır. Özellikle sıvı ve su tüketiminin sık sık yapılması, ağız içinin kurumasını ve bedenin susuz kalmasını önleyecek, iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Tükürük bezlerinden kaynaklanan dil altı ağrısında genellikle bakteriler ön plandadır. Tedavide, bu bakterilerin yok edilmesi üzerine bir yöntem belirlenir. Genel olarak antibiyotik tedavisi sorunu çözmektedir. Ağrı hissinin azalması için doktor önerisi ile hasta ağrı kesici kullanabilir. Tükürük salgısının artırılması için etkili olan besinlerin (limon, erik vs.) tüketilmesi, serum yoluyla hastaya sıvı takviyesi yapılması ve mukus kanallarının açılmasına yönelik ilaçlar verilmesi de etkili tedavi işlemleri olarak dile getirilebilir.

Dil altı ağrısı enfeksiyonel bir sebeple ortaya çıkmış ise ağız içi temizliğine dikkat edilmesi son derece önemlidir. Özellikle pomat ve aft ilaçları, buna ek olarak ağız içinde temizliğe yardımcı olacak gargara türü ürünlerin kullanımı sağlanmalıdır. Yine aynı şekilde, ağız içi antibakteriyel ilaç ya da benzeri ürünlerin kullanımı da ağrının hafifletilmesini sağlayabilmektedir. Dil altındaki ağrı, mantar enfeksiyonu nedeniyle oluşmuş ise muhakkak doktor gözetiminde ilaç kullanılmalıdır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.