Bilgi Yeriniz

9 Aylık Kızım Saç Yiyor

06.04.2018
6.543
9 Aylık Kızım Saç Yiyor

Çocuklarda saç yeme, bir tür hastalık olarak ifade edilebilir. Genel olarak 100 çocuğun ikisinde, bu durum gözlemlenmektedir. Tıp literatüründe trikofaji(saç yeme hastalığı) olarak bilinen bu rahatsızlık, genellikle bebeklerde ve 10- 13 yaş grubu çocuklarda ortaya çıkmaktadır. Temel nedeni psikolojik olmakla birlikte, başka faktörler de bu eylem üzerinde tetikleyici olabilmektedir.

Temel olarak trikofaji rahatsızlığı, bebeğin ya da çocuğun, strese maruz kalarak saçını koparma anında duyduğu acının zevk vermeye başlaması olarak ifade edilebilir. Saçını koparırken bir acı hissetmeyen çocuk, aksine bir rahatlama hisseder. Karşısına çıkan her sorunda saçından koparmaya başlar ve bunun farkında olmaz. Ardından koparılan saç istemsiz olarak ağza götürülür ve çocuk tarafından yenir. Saçın mideye gitmesi sonucunda, sindirim sistemi ile ilgili sorunlar ortaya çıkar. Ağız yoluyla vücuda giren saçlar, bağırsaklarda ya da midede birikerek bir saç yumağı haline gelme riski taşımaktadır.

Çocuklarda Saç Yeme Neyin Belirtisi?

Çocuk psikiyatrları, saç yeme davranışı sergileyen çocuklarda ilgi ve sevgi eksikliği hissi olabileceğinin altını çizmektedir. Çocuklar, bu davranışı sergilemekte ise yalnız bırakılmamalı ve onlara daha fazla ilgi gösterilmelidir. Aynı zamanda bu davranışın ortadan kaldırılabilmesi için mutlaka profesyonel bir destek alınması gerektiği de doktorlar tarafından dile getirilmektedir. Bu rahatsızlık, ilaç yoluyla da tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Çocuklar yalnız kaldıklarında saçlarını koparıp yemeye daha meyillidir. Bu nedenle çocuklar genel itibariyle yalnız bırakılmamalıdır.

Saç Yeme Hastalığının(Trikofajinin) Zararları Nelerdir?

Trikofaji ya da saç yeme hastalığı, ciddi risklere yol açabilmektedir. Bazı trikofaji hastalarında, halı üzerindeki kılları ve saçları yeme davranışı da görülebilmektedir. Kılların bir kısmı midede parçalanarak dışkı yoluyla vücuttan atılır. Ancak çok fazla bu davranışın sergilenmesi sonucunda rapunzel sendromu olarak bilinen bağırsak sorunu ortaya çıkar ve bu sendrom da sindirim sisteminden kaynaklanan şiddetli ağrılara yol açabilmektedir. Çünkü ağız yoluyla alınan saçlar, bir süre sonra bağırsaklarda ve damarlarda tıkanıklıklara yol açacaktır. Daha da kötüsü, kıl yumaklarının mide ya da bağırsakların şeklini alması ve tıkamaya yol açmasıdır.

Trikofaji Belirtileri Nelerdir?

  • Trikofaji rahatsızlığına sahip olan çocuklar, saç diplerini kemime, saç diplerini yeme davranışını sergilemektedir. Saçın tamamen tüketilmesi nadiren görülür ancak mümkündür. Bu davranış sonucunda, bazı tehlikeli belirtiler ortaya çıkabilmektedir.
  • Özellikle hazımsızlık, midedeki yumaktan dolayı oluşan karın ağrısı ilk ve hafif belirtilerdir. Sorunlar ve belirtiler gün geçtikçe şiddetli bir hale gelebilir.
  • Trikofaji hastaları, saç yeme eylemini bir ritüel şeklinde gerçekleştirirler. Söz gelimi saç telini ağza götürmeden önce yüze değdirme, yüzde gezdirme, dudaklara değdirme gibi işaretler verirler.
  • Bazı trikofajik kişiler, başka insanlara ait saçları da yiyebilmektedirler.

Trikofaji Tedavisi

Tedavi için dürtülerde ortaya çıkan kontrol bozukluğunda uygulanan işlemler uygulanır. Öncelikli olarak psikolojik bir tedavi uygulanmalıdır. Bu tedavinin yanında, uygun ilaçlar ile ilaç tedavisi de sorunun çözülmesinde etkili olmaktadır. Daha detaylı ve kesin bilgi için mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.