Bilgi Yeriniz

Ütü Masası Nasıl Temizlenir?

23.06.2018
3.628
Ütü Masası Nasıl Temizlenir?

Oldukça önemli bir ev eşyası olan ütü masası, ütünün düzgün ve muntazam şekilde yapılmasına yardımcı olmaktadır. Ancak ütü masasında da zaman zaman kirlilik ya da leke oluşumları söz konusu olabilir ve bu durum sonucunda ütü masasının temizliği zorunlu bir hale gelebilir. Lekelerin temizlenmemesi, her ütülenen kıyafet ya da kumaşa bu lekelerin sıcaklığın etkisi ile bulaşmasını da riske atmak anlamına gelir.

Özellikle su damlatan ütüler ve yanmanın etkisi ile oluşan sararmalar ütü masasının daima kirli görünmesine yol açmaktadır. Bu nedenle ütü masasının belli aralıklarla temizlenmesi gerekmektedir.

Ütü Masası Nasıl Temizlenir?

1-)Örtünün Temizliği

Ütü masasında kullanılan örtü genellikle kenarları lastikli ve yanmaz malzemeden imal edilen bir kumaş türüdür. Yıkanması için lastikli oluşu kolayca çıkarılmasını sağlamaktadır. Çamaşır makinesinde uygun deterjanla yahut elde sıcak su ve toz deterjan ile bu örtünün yıkanması sağlanabilmektedir. Çamaşır makinesinde yıkama sırasında renkli giysiler de ütü masası örtüsü ile birlikte makineye atılabilir.

Örtünün çok lekeli olması halinde, lekeli bölgelere bir miktar sirke dökülebilir ya da piyasada satılan leke çıkarıcı ürünlerin sıkılması ile bir müddet bekletilmesi sağlanabilir. Ardından makineye atıldığında ütü masası örtüsü lekelerinden kolaylıkla arınacaktır.

Çok yüksek sıcaklıklarda bu örtünün yıkanması, ebatlarının küçülmesine ve çekmeye yol açabilir. Bu nedenle ortalama 30 – 40 derecelik bir sıcaklıkta yıkanması tavsiye edilmektedir.

2-)İskeletin Temizliği

Ütü masası örtüsü kadar önemli olan bir başka nokta da örtü çıkarıldıktan sonra açığa çıkan ütü masasının iskeletinin temizliğidir. Bu iskelet genellikle tamamen metal malzemeden üretilmektedir. Bu bölümün temizliği, örtünün de temiz kalması bakımından önem arz eder.

  • Ütü masası iskeleti temizliği için nemli bir bez kullanılabilir. Ancak mutlaka kurulama işlemi de sağlanmalıdır. Kurulama işlemi yapılmaz ise bölgesel paslanma sorunu ortaya çıkabilir.
  • Tamamı metal olan ütü masası iskeleti, uzun süre boyunca temizlenmediğinde, aralıklara toz birikir ve bir süre sonra da bu tozlar kalıcı bir hale gelir.
  • Son olarak, silme işlemi tamamlandığında metal parlatıcılar da kullanılabilir.
  • İskeletin temizliği bittiğinde, ütü masası örtüsü tam olarak kurumadan yerine takılmalıdır, bu sayede örtü ütü masasının şeklini çok daha kolay bir biçimde alacaktır.

Ütü masası üzerine yer eden lekelerin en önemli sebebi, ütüden damlayan sulardır. Ütünün su akıtması önemsenmeyen bir sorun olsa da yalnızca ütü masası örtüsünde değil kıyafetlerde de leke bırakabilecek bir yapıya sahiptir. Bu nedenle mümkünse buharlı ütüler tercih edilmeli, kullanım sonrasında ütünün içindeki su boşaltılmalıdır. Eğer akıtma sorunu devam ediyor ise, ütünün değiştirilmesinde yarar vardır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.