Bilgi Yeriniz

Tarçın Nasıl Saklanır?

27.06.2018
4.323
Tarçın Nasıl Saklanır?

Tarçın, insan sağlığı için oldukça faydalı olan fakat doğru bir şekilde saklanmamasına bağlı olarak bozulduğunda ise etkilerini çabucak kaybeden bir baharat türüdür.

Tarçın, kullanım alanı geniş olmasına rağmen daha çok tatlılarda ve içeceklerde kullanılmaktadır. Aranan bir tat olmasının yanı sıra, alerjik reaksiyonlara duyarlı kişiler için de tüketilmesi sıkça problemlere yol açabilmektedir.

Tarçın Nasıl Saklanmalıdır?

Tarçını toz ve kabuk hali ile iki çeşitte de saklayabilirsiniz. Saklama ömrü olarak, toz tarçında kabuklu tarçın da aynı şekilde rahatlıkla saklanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntı ise bu iki tarçının aynı kavanoz içinde bulunmaması gerektiğidir.

1-)Tarçını Kavanozda Saklamak

Toz ya da kabuk tarçını en sağlıklı saklama yolu cam kavanozlardır. Fakat her gıdada olduğu gibi tarçını da muhafaza ederken oldukça dikkatli olmak gerekmektedir. Baharat olduğundan ve ömrünün uzun olduğunun düşünülmesinden dolayı çoğu zaman tarçın özensiz saklanabilmektedir.

Böyle durumlarda tarçında bozulmalar meydana gelebileceği gibi bazen bu durum göz ile görülememektedir. İçindeki faydalı maddeler işlevini yitireceğinden ve tadındaki o yoğun aroma gideceğinden tarçın saklarken güneş ışığı ve nemli bir ortamda bulundurmamaya dikkat etmelisiniz.

2-)Tarçını Buzdolabı Poşetinde Saklamak

Buzdolabı poşeti daha çok kabuk tarçınlar için kullanılmaktadır. Fakat toz tarçında da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Eğer tarçını sıklıkla kullanıyorsanız, buzdolabı poşetinde saklayabilirsiniz fakat nadir kullanıyorsanız, tarçının uzun süre buzdolabı poşetinde kalması içeriğindeki faydalı maddelerin etkilerini yitirmesine sebep olabilmektedir.

Tarçın Saklarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Güneş ışığı olmayan ve kuru bir yerde saklamalısınız. Direkt olarak güneş ışığına maruz kalan gıdalar bozulabilmektedir.
  • Tarçını uzun süre saklamak isterseniz, kesinlikle cam kavanoz tercih etmelisiniz ve hava almamasına özen göstermelisiniz.
  • Tarçınlar sürekli olarak kapağı açılıp kapandığında çok sık hava alacağından bu da bozulabilmesine sebep olmaktadır. Elinizde fazla miktarda tarçın var ise bölerek saklamanız sizi böyle bir durumun yaşanmasından kurtaracaktır.

Tarçının Vücudumuza Faydaları Nelerdir?

  • Tarçının özellikle dış kanamalı yaralarda kanı pıhtılaştırarak durdurduğu bilinmektedir. Aynı zamanda tarçın, yaralanmaya bağlı olmadan meydana gelen pıhtılaşmaları da engellemektedir.
  • Yaptığınız yiyeceklerin içine tarçın dökerek, yiyeceğinin ömrünü biraz daha uzatabilirsiniz.
  • Hafızayı güçlendirmektedir.
  • Kan şekerini dengelemektedir.
  • Kilo vermeye yardımı olur.
  • Kadınlarda regl dönemlerinde meydana gelen şiddetli kramplarda tüketildiğinde ağrı azaltıcı özelliği vardır. Aynı zamanda baş ağrısı ve migren ağrılarını da geçirme özelliği vardır.

Tarçının Bozulduğunu Nasıl Anlarız?

  • Normalde tarçının kokusunda bir yoğunluk vardır. Çok fazla içinize çekmenizi engeller. Eğer kokladığınızda böyle bir yoğunluk yoksa ya da daha rutubet kokusu benzeri bir kokuya dönüşmüş ise,
  • Renginde değişmeler meydana gelmişse,
  • Toz tarçın içinde siyahlaşmalar başlamışsa,

bozulduğunu düşünebilirsiniz. Böyle durumlarda tarçını tüketmemenizi öneririz.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.