Bilgi Yeriniz

Su Kabağı Nasıl Saklanır?

09.06.2018
5.156
Su Kabağı Nasıl Saklanır?

Su kabağı Asya meyvesidir ve bir yıllık bir süreçte tam anlamıyla yetişir. Zamanla ülkemizde de yaygın olarak eşya yapımında kullanılmıştır. Eski dönemlerde içinin tuzlu su ile silinip temizlenmesi sonrasında, içme suyunun depolanması için kullanılmıştır. Aynı şekilde, termos gibi suyun hemen soğumasını engellediği için bir dönem de suyun bir yerden bir yere taşınması amacıyla kullanılmıştır. Bunlara ek olarak un, yağ gibi ürünlerin saklanmasında da kullanıldığı bilinmektedir.

Su Kabağı Nasıl Saklanır?

Su kabağını saklamanın en iyi yolu, onu kurutmaktır. Kurutulduktan sonra dekorasyon malzemesi olarak da su kabağının kullanılması mümkündür. Bu işlem sonrasında su kabağından kuş kafesi, mutfak gereci ya da lamba gibi birçok eşya yapılabilmektedir. Günümüzde popülerliği oldukça artan su kabağının kurutuluşu da oldukça kolay bir işlemdir.

Su Kabağını Kurutma Yöntemleri Nelerdir?

Kurutulmak üzere seçilen su kabağı, mutlaka olgun ve taze olmalıdır. Kurutmada iki farklı yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemler aşağıda detaylı bir şekilde anlatılmıştır.

1-)Sererek Kurutma

Su kabağı kurutma yöntemlerinden biri olan sererek kurutma, kabağın kuruma esnasında küflenme olasılığını da azaltmaktadır. Bir zemine temiz bir bez serilir, bu zemin açık havada olmalıdır. Açık havada çok daha hızlı kuruyan su kabaklarının tamamen kuruması aylarca sürebilmektedir. Serme usulü ile kurumaya bırakılan kabakların, arada sırada yönlerinin değiştirilmesi gerekebilir, aksi halde zemine temas eden bölgede küflenme ortaya çıkabilir.

Su kabakları çok fazla ise sapları yukarı gelecek biçimde de kurutulabilmektedir. Ancak yine de tabanlarının da kuruması için birkaç günde bir evirip çevirmek gerekir. Su kabakları yağmur ve kar gibi doğa olaylarından etkilenmeden kurumaya devam edecekti, yapısal olarak suyu içine çekmeye meyilli olmadığı bilinmelidir.

2-)Bağlayarak Kurutma

  • Çok daha yaygın olarak kullanılan bu yöntemde, su kabağının sapının kuruması beklenir.
  • Sap kısmı kahverengi hale gelene kadar bu süreç devam eder.
  • Saplar kahverengi olduktan sonra, kabaklar bu bölümlerden yan yana birbirine bağlanır ve açık bir alanda bir yere asılır.
  • Kabaklar bağlama usulü ile kurutulacaksa, mutlaka ilk olarak sabunlu su ile yıkanmalı, daha sonra iyice durulanmalı ve son olarak küflenmemesi için kurulanmalıdır.
  • Daha sonraki süreçte su kabağının dışında küf oluşması halinde, küflü bölgelerin oksijenli su ile silinmesi temizlenmesi için yeterli olacaktır.
  • Aylar boyunca asılı kalması gereken su kabakları kuruduklarında çok daha hafif bir hale gelir ve dış kısmı da iyice küflenir. Bu aşamada su kabağının sallanması ile içinde kurumuş olan çekirdeklerin tıkırtısı da dışarıdan rahatlıkla duyulabilecektir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.