Bilgi Yeriniz

Reçel Şekerli Olursa Ne Yapılmalı?

30.05.2018
4.006
Reçel Şekerli Olursa Ne Yapılmalı?

Sabah kahvaltısı denince akla peynir, zeytinden sonra ilk gelen yiyecek reçeldir. Birçok farklı meyveden yapılabilmesi ve uzun ömürlü olması açısından kahvaltıda vazgeçilmezdir reçeller. Kahvaltıda bir lokma da olsa tüketeceğimiz reçel, günlük kan şekeri ihtiyacımızı dengeleyecek ve enerjimizi yükseltecektir.

Reçel tükettiğimiz kahvaltılar sonrasında gün içinde de şekere çok daha az ihtiyaç duyarız. İçinde katkı maddesi bulunan market reçellerini tüketmektense, ev reçeli yapmak hem çok daha sağlıklı hem de daha ekonomik olacaktır.

Reçel Yaparken Dikkat Edilecek Püf Noktalar

  • Reçel yaparken kullanacağınız meyvelerin taze olmasına dikkat etmeniz gerekir. Meyve, henüz kokusunu kaybetmemiş ve hormonsuz olmalıdır ki emek vereceğiniz reçelde olumsuz sonuçlarla karşılaşmayın. Mevsiminde olan meyveler seçmeye dikkat edin ve meyvelerin üzerinde küf, leke, ezik, çürük olmaması gerekir. Meyvelerin kalitesi önemlidir.
  • Reçel yapacağınız meyveleri kullanmadan önce iyice yıkamaya özen gösterin. Çünkü meyve üreticileri meyveleri korumak amacıyla birçok tarım ilacı kullanmaktadır. Meyvelerin insan sağlığına zararlı olan bu tarım ilaçlarından tamamen arınmaları için iyice yıkanmaları gerekir. Aksi takdirde reçelin bozulması kaçınılmazdır.
  • Reçel için tercih edilen meyvelerin şekerde bekletilmesi gerekir. Bu işlem, meyvelerin sulanmasını sağlayacaktır. Eğer meyveler yeterince sulandıysa, reçeli yaparken su eklemenize dahi gerek kalmayacaktır. Böylelikle reçeliniz çok daha güzel kıvam alacaktır.
  • Kaynamaya başladıktan sonra meyveleri süzgeç yardımıyla çıkarmanız gerekir. Kaynayan su, şurup gibi bir kıvam aldıktan sonra meyveleri içine atın. Böylelikle meyveler ezilmez, renklerini ve kokularını kaybetmezler. Ayrıca kaynatma işlemi için büyük tencere tercih edilmesi ve reçelin taşma riskine karşı tencereye bir miktar tereyağı atılması işlemi daha da kolaylaştıracaktır. Tereyağı, reçel soğuduktan sonra da kıvamının artmasında büyük rol oynar.
  • Reçel karıştırılırken kesinlikle bir kuru, tahta kaşık kullanılmalıdır ve reçelin sık sık karıştırılmaya ihtiyacı yoktur.
  • Reçel yaparken kullanılacak meyve miktarına çok dikkat etmek gerekir. Meyveler çok fazla gelirse, kıvamı ayarlamak iyice zorlaşacaktır.
  • Kaynama süresince köpükleşen reçeli ocaktan almadan kısa bir süre önce köpüğünü almanız gerekir. Çünkü siz köpüğünü aldıkça, reçel tekrar köpüklenecektir. Bu sebeple reçelin altını kapatmaya yakın köpüğü almanız daha doğru olacaktır.
  • Reçel fazla kaynatılırsa kokusunu, rengini kaybedebilir. Çok sulu olursa da küflenebilir ve bozulabilir. Dolayısıyla kaynatmak için doğru zamanlama önemlidir.

Reçel Neden Şekerlenir?

Reçel yapılırken şeker miktarı fazla kaçırılırsa, limon suyu çok az eklenirse ya da reçelin konulduğu kabın kapağı tam kapatılmayıp hava alırsa reçel şekerlenebilir. Reçelinizin şekerlenmemesi için alacağınız önlemler arasında, başta reçele doğru miktarda limon suyu eklemek gelir. Limon suyu yerine limon suyu kullanmamaya çalışın, çünkü limon tuzu şekerlenmeye daha çok sebebiyet verebilir.

Diğer bir husus, reçeli koyduğunuz kavanozu ya da kabı iyice kapattığınızdan emin olmaktır. Hava alan reçel, kolayca küflenebilir, şekerlenebilir ve bozulabilir. Son olarak da yukarıda bahsettiğimiz diğer bir önemli nokta olan meyve seçimidir. Reçel yapımında çürük, ezik meyveler kullanılırsa şekerlenme durumu kaçınılmazdır.

Reçel Şekerli Olursa Ne Yapılmalı?

  • Su Ekleyip Kaynatmak: Reçelin fazla şekerli ya da şekerlenmiş halini düzeltebilecek yöntemlerden birisi, üzerine bir su bardağı kadar sıcak su ekleyip iyice karıştırmak ve bir süre o şekilde kaynamaya bırakmaktır.
  • Limon Kabukları: Şekerli gördüğünüz reçelinize birkaç limon kabuğu ya da biraz limon suyu ekleyip kaynatırsanız, tadının düzeldiğini göreceksiniz. Ancak limon kabuğu ya da limon suyu yapısı gereği reçelin tadını daha ekşi de yapabileceği için reçeli yaptığınız meyve miktarından çok daha az limon eklemeye dikkat edin.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.