Bilgi Yeriniz

Reçel Şekerlenirse Ne Yapılır?

05.05.2018
3.463
Reçel Şekerlenirse Ne Yapılır?

Reçeller; kahvaltı sofrasına renk katan, renkten renge ve tattan tada değişebilen, küçük büyük herkesçe tüketilen gıdalardır. Kahvaltı sofrasında tuzlu yiyeceklerden sonraki vazgeçilmezlerdir. Mevsimsel meyveleri kendi mevsimleri dışında da tüketebilmemizi sağlarlar. Örneğin, kışın çilek reçeli yiyebiliriz ancak sağlıklı bir çilek reçelinin o dönemde yapılması mümkün değildir. Reçellerin ev yapımı olanları daha çok tercih edilir çünkü ev yapımı reçellerde katkı maddesi bulunmaz ve içine neyi ne kadar koyduğumuzu biliriz. Biraz zahmetli olsa da, tüketim ömrü oldukça uzun olan gıdalardandır.

Reçelin türlerini saymakla bitiremeyiz: çilek, vişne, patlıcan, incir, kayısı, elma, böğürtlen, ahududu, domates, şeftali, üzüm, gül, frambuaz… Her damak zevkine hitap edecek türde reçel bulunmaktadır.

Reçel Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

  • Reçel yaparken, mevsim meyveleri öncelikli tercih olmalıdır. Seçilecek meyvelerin de taze, katkı maddesi içermeyen, hormonsuz meyveler olmasına özen göstermelisiniz.
  • Reçellerin saklanacağı kavanozlar, plastik yerine çelik kapaklı tercih edilmelidirler. Plastik kapaklı cam kavanozlar bu tür uzun bir saklama süresi için pek uygun değillerdir. Reçelleri pişirdikten sonra içeriğindeki meyvelerin küçüleceği göz önünde bulundurulmalıdır. Kavanoz boyutu ona göre seçilmelidir. Kavanozları kullanmadan önce sıcak su ile yıkayıp kurulamanızda fayda var.
  • Reçel yapılırken seçilecek meyvelerin taze ve mevsimsel olması gerektiğinden bahsettik. Örneğin, dolabınızda bir süredir bulunan ve tüketilmeyen birkaç meyveyi çöpe atmamak adına onlardan reçel yapmayı düşünmeniz pek de doğru değildir. Reçel için kullanılacak meyvelerin diri olması gerekir, çürük, ezik vs. olmamalıdır.
  • Reçel yapımında kullanılacak suyun temiz olmasına dikkat edin. İçmediğiniz sudan reçel yapmaya kalkışmamanız en doğru hareket olacaktır.
  • Reçellerinizin tadını güzelleştirmek için, reçel kavanozuna taze menekşe, yasemin yaprakları ya da çubuk tarçın gibi hafif tat verecek şeyler ekleyebilirsiniz.
  • Reçelinizin şeker oranını yeterli ölçüde tutmaya dikkat edin. Fazla şeker kimse için yarar sağlamaz.

Reçel Neden Şekerlenir?

Kimi zaman reçellerde şekerlenme gibi bir problem olabilmektedir. Peki reçel şekerlenmesinin başlıca sebepleri nelerdir?

1-)Fazla Şeker Kullanımı

Reçele konulan şeker miktarına çok dikkat edilmesi gerekir. Damak zevkinizde şeker geniş bir yer kaplıyorsa, fazla koymak isteyebilirsiniz ama reçelin şekerlenmesine de ön ayak olmuş olursunuz. Bu sebeple, reçel yapımında kullanacağınız şeker ölçüsünü aşmamanız gerekir.

2-)Soğukta Bekletme

Reçel soğukta beklediğinde, içeriğinde bulunan şeker kolayca kristalleşebilir. Bu sebeple, açmadığınız reçel kavanozlarını oda sıcaklığında bekletmenizde fayda olacaktır. Açılan kavanozları ise buzdolabında bekletmeniz şarttır. Şekerlenmiş bir şekilde dolaptan çıkardığınızda da, tüketmeden önce bir süre oda sıcaklığında bekletmeniz o kristalleşmenin çözümüne yardımcı olabilir.

3-)Yapım Aşaması Hataları

Reçelin yüksek sıcaklıkta pişirilmemesi gerekir. Pişirirken kullanılacak su miktarına da dikkat edilmesi gerekir. Az oranda su kullanılırsa, reçel çok yoğun ve aşırı tatlı olacaktır.

Reçel Şekerlenirse Ne Yapılır?

  • İlk uygulayabileceğiniz adım soğukta beklemiş olan reçel kavanozunu, içi sıcak su ile dolu bir kaba koyup, bir süre bekletmek. Sıcak su şekerlenmeyi çözecektir.
  • Şekerlenmiş reçelin içerisine bir miktar ılık su dökerek kaynatmak da başka bir yöntemdir.
  • Reçelin içerisine limon suyu veya limon tuzu ekleyerek şekerlenmeyi ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Bir çorba kaşığı alkol ve su da şekerlenmeyi çözebilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.