Bilgi Yeriniz

Poğaça Hamuru Cıvık Olursa Ne Olur?

16.08.2018
18.247
Poğaça Hamuru Cıvık Olursa Ne Olur?

Peynir, patatesli, zeytinli gibi çeşitleri olan poğaça çocukların beslenme çantalarında sık sık bulunduğu gibi dışarıda acıktıklarında, evlerde kahvaltı sofralarında, misafir geleceği zaman, gün yemeklerinde sık sık yapılan poğaçanın birçok çeşidi vardır. Poğaça aperatif olarak tüketilebilir ya da hafif oluşan açlığı bastırabilir.

Poğaça Cıvık Olursa Ne Yapılır?

Poğaça hamurunun cıvık olması herhangi bir problem yaratmaz. Poğaça hamurunun cıvık olmasının nedeni hamurun içerisindeki un miktarının az olmasından kaynaklanmaktadır. Hamurun içerisine istenilen kıvam alana kadar un ilave edip yoğurulduğu sürece herhangi bir sıkıntı olmaz. Poğaça hamuru istenilen kıvama gelince ister sade ister içerisine istenilen malzeme konulup istenilen şekil verildikten sonra fırın tepsisine dizilip, fırında yaklaşık 30 dakika kadar pişirilir. Daha sonra fırından çıkarılıp servis edilir.

Poğaça Hamuru Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Poğaça hamurunun içerisine katılacak olan malzemelerin taze olmasına dikkat edilmelidir. İçlerinden bir tanesinin tadının kötü olması poğaçanın tadını bozacaktır.
  • Poğaça hamurunun içerisine katılan malzemeler oda sıcaklığında olursa hamur daha güzel olacaktır.
  • Poğaçanın içerisine katılan süt ya da suyun ılık olması gerekmektedir.
  • Poğaça hamurunun içerisinde kullanılacak mayaya dikkat edilmelidir. İnstant maya kullanılacaksa, malzemelerin içerisine olduğu gibi ilave edilebilir. Yaş maya kullanılacaksa, süt ya da suyun içerisinde güzelce eritip kabarmasını beklemeliyiz. Eğer yaş maya elle ezilince dağılıyorsa, yaş maya tazedir. Eğer kuru maya kullanılacaksa su içerisinde eritilip içerisine bir miktar toz şeker eklendikten sonra 10 dakika kadar bekletilir. Daha sonra hamurun içerisine ilave edilir.
  • Poğaça hamurunun içerisine konulacak un ya da diğer kuru malzemeler elek yardımıyla elenerek konulmalıdır. Böylece humur içerisinde un topakları kalmamış olur. Un ya da diğer kuru malzemeler hamur içerisinde homojen bir şekilde dağılır.
  • Başlarda poğaça hamuru yoğurulurken ele yapışabilir. Fakat yoğurmaya devam edildikçe ele yapışmayacaktır. Ele yapışmayana kadar hamur yoğurulmaya devam edilmelidir.
  • Hamur yeteri kadar yoğurulduktan emin olduktan sonra üzeri hava almayacak bir şekilde streç gibi bir malzeme kullanılarak güzelce örtülür. Mayalanması için 30 dakika-1 saat kadar bekletilir.
  • Güzelce yoğurulmuş bir hamur bir parçası çekildiğinde esner. Eğer koparsa hamur iyi yoğurulmamış demektir. Esniyorsa, poğaça hamuru şekil almak için hazırdır.
  • Poğaça hamuruna parmak basıldığında iz kalıyor ve bir süre sonra eski halini alıyorsa, poğaça hamuru şekil almak için hazırdır.
  • Şekil verilen poğaçalar tepsiye dizildikten sonra 10-15 dakika kadar tepsinin üzerinde bekletilir. Daha sonra fırında ilk 65 derecede güzel kabarması için 15 dakika kadar beklenir. Daha sonra 175-180 derecede 15 dakika kadar pişirilmeye devam eder.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.