Bilgi Yeriniz

Pırasa Buzlukta Nasıl Saklanır?

27.04.2018
5.968
Pırasa Buzlukta Nasıl Saklanır?

Tam bir vitamin deposu olan pırasa, besin değerleri bakımından zengin olan sebzelerin başında gelir. Genel olarak çocuklar tarafından çok sevilmeyen bir sebze olsa da, yemeği çok lezzetli olur ve yılın her mevsimi tüketime de uygundur. Ancak taze pırasa yalnızca kışın çıkmaktadır ve yaz döneminde tüketilebilmesi için doğru biçimde muhafaza edilmesi gerekir. Bunun için derin dondurucu ya da buzluk kullanılabilmektedir.

Pırasa Saklama Yöntemleri Nelerdir?

Pırasa saklamak için üç ayrı yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemler oldukça basit olmanın yanında, pırasanın tazeliğinin ve tadının bozulmaması için de oldukça önemlidir.

  • İlk yöntem, pırasanın haşlanmasıdır. Pırasalar saklama işlemi için uygun, istenen boyuta getirilir ve ardından haşlanır. Haşlama sonrasında doğrudan buzdolabı poşetlerine konur ve derin dondurucuya atılır. Bu şekilde hazırlanmış olan pırasa, derin dondurucuda 4 aya kadar muhafaza edilebilmektedir.
  • Bazı kişiler, çiğ olarak saklamayı tercih etmektedir. Bunun için satın alınan pırasaların güzelce temizlenmesi ve daha sonra da iyice yıkanması gerekmektedir. Yıkama işlemi esnasında hijyenin en iyi biçimde sağlanabilmesi için suya birkaç damla sirke damlatmak iyi olur. Yıkama işlemi sonrasında, her bir pişirimlik miktar ayrı bir buzdolabı poşetine konur ve poşetlerin ağzı kapatılmadan önce havası alınır. Daha sonra pırasalar ayrı poşetler halinde kullanıma hazır olarak buzluğa atılabilir. Bu şekilde hazırlanan pırasalar, altı aya kadar güvenle tüketilebilir. Yemek öncesinde buzunun çözülmesi de gerekmez, donmuş halde tencereye atıldığında buzu kendiliğinden çözülecektir.

Şoklama Yöntemi

Pırasaların muhafaza edilebilmesi için kullanılan bir başka yöntem daha bulunmaktadır. Bu yöntem, şoklama tekniği olarak da ifade edilebilir.

  • İlk olarak pırasaların yıkanması gerekmektedir. Bunun için yıkama suyuna sirke eklenmesi, pırasaların çok daha kolay steril hale gelmesini sağlayacaktır. Sirkeli suda yaklaşık yarım saat bekletilen pırasalar birkaç defa da durulanmalı, sirkeden tamamen arındırılmalıdır.
  • Bütün halde dondurulması mümkün olmadığı için pırasaların uygun boyutlara getirilmesi, istenen büyüklükte parçalara ayrılacak biçimde doğranması gerekmektedir. Doğrama işlemi de tamamlandıktan sonra pırasanın kendine özgü kokusunun ve tadının korunabilmesi için şoklama sürecine başlanır. Bunun için ilk olarak doğranmış pırasalar kaynar suyun içine konur ve beş dakika beklenir. Daha sonra kaynar sudan alınan pırasalar, içine buz parçaları atılmış, çok soğuk olarak hazırlanmış suyun içine atılır. Yine beş dakika beklenir ve daha sonra buradan da çıkarılır.
  • Bu yöntem, pırasaların uzun süre boyunca tadını ve dokusunu kaybetmeden derin dondurucuda kalmasını sağlayacaktır. Şoklama işlemi bittikten sonra her bir yemek için ayrı ayrı olacak şekilde poşetlenir, poşetlerin havası alınır ve her biri sıkıca bağlanır. Daha sonra derin dondurucuya atılır. Pırasaların dondurucuya ne zaman konulduğunun unutulmaması için poşetler üzerine tarih atılabilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.