Bilgi Yeriniz

Kurumuş Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

24.06.2018
2.257
Kurumuş Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

En inatçı lekelerden bir tanesi olan kurumuş yağ lekesinin temizliği oldukça zordur. Olabildiğince erken müdahale edilmesi gereken bir leke olmasının yanı sıra, bu her zaman mümkün olmayabilir. Özellikle renkli kıyafetlerde ya da döşemelerde oluşan yağ lekesinin çıkarılması oldukça zaman almakta ve detaylı bir uygulama gerektirmektedir. Ancak bazı basit yöntemlerle uzun zaman almayan bir uygulama ile kurumuş yağ lekelerinin çıkarılması mümkün olabilmektedir.

Kurumuş Yağ Lekesi Çıkarma Yöntemleri Nelerdir?

  • İlk olarak, kıyafetlerde oluşan yağlı ve salçalı lekelerin kuruduktan sonra çıkarılabilmesi için yapılması gereken ilk işlem, kurumuş durumdaki yağ lekesinin üzerine bulaşık deterjanı yahut sıvı sabun dökülerek bu bölgenin çitilenmesidir.
  • Lekeli bölgeye bol miktarda karbonat dökmek, karbonata çok az su ekleyerek ıslanmasını ve macun kıvamına gelmesini sağlamak, ardından da temiz bir fırça ile bölgeyi fırçalamak, lekenin bir süre sonra yok olmasını sağlayacaktır.
  • Karbonat lekeli bölgeye döküldükten sonra üzerine bir miktar su sıkıldıktan sonra yarım saat bekletilir ve daha sonra yağlı bölge fırçalanır. Bu işlem sonrasında yağ lekesi tamamen yok olacaktır.
  • Yağ sökücü kimyasal ürünler ya da krem temizleyiciler de kurumuş yağ lekelerinin çıkarılması için etkili olarak kullanılabilmektedir.

Un ve Nişastayla Yağ Lekesi Temizliği

Evde ilk olarak denenebilecek en etkili yöntemler, un ve nişasta ile yağ lekelerinin temizlenmesidir. Bu yöntemler, kıyafetlerde, halılarda ve döşemelerde kuruyan yağ lekelerinin çıkarılması için kullanılabilmektedir.

  • Nişasta ile yağ lekesinin temizlenebilmesi için ilk olarak kumaş ya da kıyafet düz bir zemine serilir. Ardından lekeli bölgeye bir miktar nişasta serpilerek bir süre bekletilir. Bir saat boyunca bekletilen nişastalı yağ lekesi, kurumuş durumda da olsa, nişastanın yağı emmesini sağlayacaktır. Ardından lekeli bölgeye bir miktar bulaşık deterjanı sürülür ve bölge çitilenir ya da ovalanır. Son olarak kumaşın durulanması gerektiği de unutulmamalıdır.
  • Nişasta gibi un da kurumuş yağ lekelerinin temizlenmesi için kullanılabilmektedir. Bunun için tıpkı nişasta gibi yağ lekesi oluşan bölgeye un serpilir ve bekletilir. Bu işlem özellikle halı gibi zor temizlenen yüzeylerde daha fazla olumlu sonuç vermektedir.

Kıyafetlerdeki kurumuş durumdaki yağ lekelerinin temizliği bu yöntemlerle sağlanabilmektedir. Sert zemin ya da duvar gibi yüzeylerde ise genel olarak krem temizleyiciler ya da sıvı kimyasal yağ sökücü ürünler kullanılabilir. Ancak bu ürünlerin, kullanıldığı zeminde tahriş ve deformasyona yol açıp açmadığına çok dikkat edilmelidir. Aksi halde geri dönüşü olmayan görsel durumlar ortaya çıkabilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.