Bilgi Yeriniz

Kültür Mantarının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

26.04.2018
9.574
Kültür Mantarının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Mantar, oldukça kısa bir süre içinde bozulmaya meyillidir. Satın alındığında hemen tüketilmesi gerekir. Aksi halde mantardan kaynaklanan gıda zehirlenmeleri gündeme gelebilmektedir. Oldukça faydalı ve besin değeri bakımından da oldukça yüksek bir besin olan mantar, et yemeklerinde, sebze yemeklerinde sıklıkla tüketilen ve lezzeti de sevilen bir besindir. Ancak bilinmesi gerekir ki, mantarların her türü tüketmeye uygun değildir. Kültür mantarı ise ülkemizde en fazla tüketilen mantar türüdür. Bu mantarda bozulma belirtileri ortaya çıktığında, kesinlikle tüketilmemesi gerektiği unutulmamalıdır.

Kültür Mantarının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

1-)Mantarın Rengi Önemlidir

En kolay bozuk mantar anlama yöntemi, renginde ortaya çıkan değişimlerdir. Mantarın dış yüzeyi dikkatlice incelenmelidir. Özellikle büyük olan ve şapka olarak bilinen kısımda, kahverengiye yakın bir renk değişimi söz konusu ise mantar bozulmaya başlamış demektir. Ayrıca yine kahverengi benekler de yine şapka bölümünde bozulmanın belirtileri olarak ortaya çıkabilmektedir.

2-)Mantarı Kokusu Ele Verir

Kültür mantarında bir bozulma söz konusu ise, ilk satın alındığında mevcut olan toprak kokusu artık alınamaz olur ve ardından çok daha ağır bir koku ortaya çıkar. Bu koku amonyak kokusuna benzer. Kokusunda farklılık ortaya çıkan mantarların tüketiminden kesinlikle kaçınılmalıdır.

3-)Diğer Yöntemler

Kültür mantarının renginde ya da kokusunda bir değişiklik olmadan da bozulma meydana gelebilmektedir. Bunun fark edilebilmesi için mantarın özelliklerine dikkat edilmesi gerekir.

  • Taze mantar, hem kuru bir yapıya sahiptir hem de mat bir rengi vardır. Ancak bozulmaya başladığında hafifçe sulanmaya ve yüzeyi kayganlaşmaya başlar. Aynı zamanda üzerine dokunulduğunda yapış yapış bir his bırakır. Daha sonraki süreçte mantarlarda yumuşama meydana gelir.
  • Çok kuru, yüzeyi kırışmış, buruşmuş ve koyulaşmış olan mantarların bozulduğu bilinmelidir.
  • Mantarın şapka bölümü sert ve kuru olmasına rağmen sap bölümünde kararma başlamış ise mantar tüketilmemelidir. Bu da bozulmanın belirtilerinden bir tanesidir.
  • Ülkemizde tüketilen mantar türlerinden bir tanesi de istiridye mantarı olarak bilinen daha yayvan bir şapka kısmına sahip olan mantar türüdür. Bu tür mantarda bozulma, şapka kısmında başlar. Dokunulduğunda dağılan ya da ufalanan istiridye mantarlarının tüketiminden kaçınmak gerekir. Aynı zamanda sap bölümü de içi boş gibi olmamalı diri ve taze olmalıdır.

Bozuk mantar tüketimi, bu durumun önemsenmemesi ve bozulma belirtilerine dikkat edilmemesi, ciddi bir gıda zehirlenmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle özellikle restoran tarzı mekanlarda mantar içeren yemeklerin tüketilmemesi gerekir. Bunun yanında mantar yalnızca mevsiminde satın alınmalı ve satın alma işlemi esnasında da çok dikkatli ve temkinli davranılmalıdır. Ülkemizde ortaya çıkan zehirlenmelerde mantarın başı çektiği unutulmamalıdır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.