Bilgi Yeriniz

Kırlentler Nasıl Yıkanır?

21.05.2018
2.725
Kırlentler Nasıl Yıkanır?

Sürekli olarak günlük hayatta kullanılan ancak kirlendiği pek de fark edilmeyen kırlentler, genellikle yıkama konusunda unutulan bir parça olma özelliği taşımaktadır. Genel olarak oturulan her mekanda; ofiste, evde ya da dış mekanlarda kullanımı yaygın olan kırlentler, hem belin destek alarak oturması için hem de yastık niyetiyle kullanılabilmektedir.

Kırlentler evde çok fazla kirlenmese de, özellikle kafe tarzı ortamlarda birçok farklı kişi tarafından kullanılır ve buna bağlı olarak da kırlentin kirlenme süresi kısalır. Sağlıklı bir kullanım oluşması için düzenli aralıklarla kırlentlerin iç ve dış temizliğinin yapılması gerekmektedir.

Yıkama işlemi için ilk olarak dikkat edilmesi gereken nokta, kırlentin kumaşı ve iç malzemesidir. Her bir malzemeye uygun şekilde yıkama yapılması oldukça önemlidir. Kırlentlerin içi elyaf, yün, sünger ya da kuş tüyü ile doldurulabilmektedir. Bunlara uygun olan yöntemler tercih edilerek kırlentlerin kullanım sürelerinin uzatılması mümkün olabilmektedir.

Kırlentler Nasıl Yıkanır?

1-)Elyaf Kırlentler

Elyaf, hassas yapıya sahip olan bir malzemedir. İçi elyafla doldurulmuş olan bir kırlentte, ilk önce kılıfın çıkarılabilir olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer kılıfı çıkıyor ise iç kısmı iç kılıfla birlikte çamaşır makinesine atılabilir. Dış kılıfın kumaşı hassas ise ılık suyla ve toz deterjan ile elde yıkanmalıdır. Ancak kılıfıyla yıkanmış olan kırlentin iç kısmının yaş ya da nemli kalmaması çok önemlidir, aksi halde nemli kalan kırlentin iç elyaflarında kokma ve küflenme gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle yıkama sonrasında iç kırlentler mutlaka güneşte kurutulmalıdır.

2-)Yün Kırlentler

Hem yumuşak hem de rahat bir kullanım sunan yün kırlentlerin yıkanmasında da dikkatli olunması gerekmektedir. Yün malzeme, çamaşır makinesinde yıkama işlemine uygun değildir. Bu nedenle kırlent yünden yapılmış ise mutlaka yıkaması elde yapılmalıdır. Yıkama sırasında yünlerin zarar görmemesi için deterjan az miktarda kullanılmalı, ancak durulamada bol su kullanılmalıdır.

Kurutma işlemi için ise yünlerin düz bir zemine, temiz bir bez üzerine serilmesi gerekir. Güneş ve hava eşliğinde yünler kurutulmalı ve sık sık da yönleri değiştirilmelidir. Aksi halde yünler nemli kalabilir. Nemli kalan yün ise çok rahatsız edici bir koku yayabilir.

Kırlent Yıkama ile İlgili Tavsiyeler

  • Malzemesi önemli olmaksızın tüm kırlentlerin yıkanması, temizleme losyonu ile de sağlanabilmektedir. Bunun için temiz ve yumuşak bir bez yeterli olacaktır.
  • Temiz bez, ilk olarak nemli kalacak şekilde suyla ıslatılır.
  • Daha sonra nemli bezin üzerine az miktarda temizleme losyonu eklenir.
  • Bu bezle kırlentler dış kılıfları çıkarılmadan güzelce silinir.
  • Losyonla silme sonrasında, kırlentler bir başka nemli temiz bezle yeniden silinmelidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.