Bilgi Yeriniz

Kepek Kaşıntı Yapar mı?

24.04.2018
2.745
Kepek Kaşıntı Yapar mı?

Kepek, saç derisinde meydana gelen ince, minik döküntülerdir. Kepek saçta kaşıntıya neden olmaktadır. Özellikle saç derisi yağlı olan kişilerde kepek ve kepeğe bağlı kaşıntı oluşumu daha sık görülen problemdir. Kepeğin oluşumuna “pitrosporium” denilen bir mantar etki eder. Bu mantar dışarıdan bulaşmaz. Tüm insanların taşıdığı bir mantardır. Yağlı ortamda pitrosporium miktarı artarak kepek oluşumuna neden olmaktadır.

Kepek ve kaşıntı her yaşta görülebilir. Bebeklik döneminde seboreik egzama şeklinde ortaya çıkar. Ergenlik döneminde ve genç yaşlarda daha yoğun görülen bir problem haline gelmektedir. Yaş ilerledikçe kepek problemi azalır. Ancak parkinson gibi nörolojik hastalıklarda kepek oluşumu gözlenebilir.

Saçlarda Kepek Neden Olur?

1-)Seboreik Dermotit

Seboreik Dermatit rahatsızlığı; kulak arkası, kaşlar, burun kenarları ve saç derisini etkileyen bir rahatsızlıktır. Saç derisini de etkilediği içi saç derisi hassaslaşır, tahriş olur ve kepek oluşur. Kepek oluşumu da kaşıntıya neden olur.

2-)Yağlı Cilde Sahip Olmak

Kepek ve kaşıntı özellikle cildi çok yağlı olanların sorunudur. Kepek bir kuruluk gibi algılanır fakat bu kişilerin saçları da genel olarak yağlıdır. Kuru bir ciltte de kepek ve kaşıntı olabilir.

3-)Beslenme Düzeni

B vitamini, çinko içeren besinler düzenli tüketilmediğinde deride kepek oluşumu görülebilmektedir. Bunun yanında kişi çok baharatlı, ağır yiyecekler ve sıcak gıdalar ile besleniyor ise vücutta yağ salgısı arttığı için kepek oluşumuna davetiye çıkartabilir.

4-)Saçı Yeterince Taramamak

Saçların düzenli olarak taranmaması da kepek ve kaşıntıya sebep olmaktadır. Dökülen saç derisi tarakla birlikte temizlenmez ise saç derisine yapışarak kaşıntıya neden olur.

5-)Düşen Hava Sıcaklıkları

Hava sıcaklıklarını düşmesiyle birlikte kepek sorunları ortaya çıkmaktadır. Soğuk havada cildimiz gibi saç derimiz de kurur ve döküntü başlar. Saç derisinde kepek oluşmasını istemiyorsak, kış aylarında şapka veya bere kullanmalısınız.

6-)Yetersiz Şampuan Kullanımı

Eğer saçlarınızı yeterince şampuanlamıyor veya düzenli olarak yıkamıyorsanız, saç derisi üzerinde yağlar ve deri hücreleri birikir. Biriken bu kalıntılar kepeğe ve kaşıntıya neden olurlar.

7-)Bazı Hastalıklar

Parkinson gibi nörolojik hastalıkların yanı sıra kalp hastalıkları ve bağışıklık sistemi ile ilgili rahatsızlıklar da kepek oluşumuna neden olabilir.

8-)Stres

Duygusal veya fiziksel olarak stres altında kalmakta deride kepek oluşumuna sebep olabilir.

Kepeğe Karşı Çözüm

  • Kepek ve kaşıntı tedavisi söz konusu olduğunda kepeğin şiddeti yani saç derisinde yağlanmanın ne kadar olduğu ve kepek problemi görülen kişinin yaşı dikkate alınmalıdır. Bu faktörler belirlenerek bir dermatoloğa danışılıp tedavi olunmalıdır.
  • Saç derisinin kuru olmasından kaynaklanan kepek sorunu yaşıyorsanız, selenyum içeren, paraben içermeyen şampuanları tercih edebilirsiniz.
  • Saç derisine çiçek yağları içeren saç bakım yağlarıyla masaj yapabilirsiniz. Bu sayede saç derinizi doğal yağlarla besleyip, nemlendirebilirsiniz.
  • Ayrıca saç derisinin kurumasına neden olan fön makinesi, saç düzleştirici, saç maşası gibi aletleri kepek ve kaşıntı problemine yol açıyorsa kullanmamalısınız.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.