Bilgi Yeriniz

İnek Sütü Nasıl Kaynatılır?

09.05.2018
2.560
İnek Sütü Nasıl Kaynatılır?

Büyük oranda su içeren süt, zengin bir protein kaynağıdır. Buna ek olarak içerisinde yağ ve karbonhidrat gibi vücuda alınması gereken besin öğelerini de fazlasıyla barındırmaktadır. Bunun yanında fosfor, potasyum, çinko ve kalsiyum gibi mineraller bakımından da bir hayli zengin olduğu bilinmektedir. İçerisinde A, E, D, B ve K vitaminleri de sit içerisinde yer almaktadır.

İnek sütü, toplumumuzda oldukça yaygın olarak kullanılan bir süt türüdür. Hem içeriğinin zengin olması hem de lezzet bakımından tatmin edici olması, inek sütünün tercih edilmesine yol açmaktadır. İnek sütü, bazı pastörizasyon işlemlerinden geçtikten sonra UHT süt olarak market raflarındaki yerini alır. Bu sütler de her ne kadar sağlıklı olsa da, kullanım ömrünün kısa olması ve açık satılan ve işlem görmemiş olan sütün daha lezzetli olması gibi nedenlerle açık inek sütü çok daha fazla tercih edilmektedir.

İnek sütü çiğ durumda iken içerisinde bakteriler ve birtakım mikroorganizmalar bulunur. Bunların ortaya çıkma nedeni genel olarak sütün sağıldığı ortamdan, sütü sağan kişinin ellerinden yahut ineğin memesinden süte geçebilmektedir. Bu nedenle de çiğ sütün kullanılmadan önce mutlaka kaynatılması, yani ısıl işlemden geçirilmesi gerekmektedir.

İnek Sütünün Kaynatılması

  • İnek sütü satın alındıktan sonra kaynatma işlemi öncesinde süzülmelidir. Bunun için temiz bir tülbent kullanılabilir.
  • Sütün kaynatılması için kaynatılacak olan süt miktarına göre uygun ölçülerde bir tencere seçilmesi ve tencerenin ilk olarak bir sudan geçirilmesi gerekir.
  • Sütün kaynatılacağı tencereden sütün taşmaması için üzerine bir tahta kaşık yerleştirilebilir yahut tencerenin ağız kısmına bir şerit halinde zeytinyağı sürülebilir.
  • Süt kaynatımı esnasında, sütün besin değerini kaybetmemesi çok önemlidir. Bu nedenle kaynama öncesinde ortalama 70 derece sıcaklığa ulaştığına, sütün altı kısılmalı ve yalnızca ısıtma işlemi yapılacaksa bu süre maksimum 20 dakika olmalıdır.
  • Sütün çiğ durumda iken kaynatılması ise dikkat ve bilgi gerektiren bir işlemdir. Bunun için sütün kaynatılması için gereken sürenin bilinmesi, sütün besin değerinin de korunmasını sağlayacaktır.
  • Süt kaynamaya başladıktan sonra beş dakika karıştırılarak kaynatılmalı, daha sonra altı kapatılmalı ve soğumaya bırakılmalıdır. Beş dakikadan sonraki her dakika besin değerinin bir miktar daha azalmasına yol açacaktır.

İnek Sütünün Kaynatılmasında Püf Noktalar

  • Kaynama öncesinde sütün taşması muhtemeldir. Süt köpükleri ocağa taşarak gazın kesilmesine yol açabilir bu nedenle dikkatli olunmalıdır. Bununla birlikte taşmaması için mutlaka tahta bir kaşıkla karıştırılması gerektiği bilinmelidir.
  • Tencerenin ağız kısımlarına zeytinyağı sürmek de taşmayı önleyecektir. Bunlara ek olarak piyasada satılan süt taşı olarak bilinen ürün de tencerenin dibine konduğunda, sütün taşması engellenebilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.