Bilgi Yeriniz

Fesleğen Hangi Yemeklerde Kullanılır?

09.05.2018
3.509
Fesleğen Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Yemeklere bambaşka bir aroma ve lezzet veren fesleğen, ülkemizde sıklıkla tercih edilen bir baharat ve yeşillik türüdür. Kokusu oldukça hoş ve aynı zamanda da baskın olan fesleğen, birçok yemekte de kullanılabilmektedir. Genellikle yeşil hali değil, kurutulmuş baharat halinde daha sık kullanılmakta olup, yeşil haliyle de tüketilebilir. Genellikle ılıman iklim kuşağında yetişen bir bitki olmasına rağmen, evlerde oda sıcaklığı ve diğer koşulların uygun olması halinde, saksıda da yetiştirilebilmektedir.

Fesleğenin Yemeklerde Kullanımı

Fesleğen, birçok yemekte kullanılabilir. Özellikle sıcak çorbalarda servis öncesi eklemeler yapılarak kullanımı son derece yaygındır. Fesleğenin yakıştığı yemekler arasında et yemekleri, mantar sote gibi yemek çeşitlerinde de kullanılabilir. Yemeklere hem kokusunu hem de tadını veren fesleğen, kuru olarak kullanıldığında özel soslar da hazırlamak için kullanılabilir. Kuru fesleğen ile hazırlanan soslar makarna içeren yemeklerde de rahatlıkla kullanılabilir.

Fesleğenin yemeklerde kullanımı sırasında dikkatli olunmalıdır. Yemeğin pişmesi sırasında fesleğenin yemeğe eklenmesi, tadını ve kokusunu kaybetmesine yol açabilir. Bu nedenle fesleğen yemeğin pişip de altı kapatıldıktan sonra yemeğe eklenmelidir. Ayrıca bu şekilde kullanıldığında, lezzeti de daha belirgin olacaktır.

Fesleğenin Kurutulması

Fesleğenin kurutulması oldukça basit bir işlemdir. İlk olarak bir kabın içine fesleğenler eklenir ve kaba su doldurulur. Daha sonra fesleğenler, bir süre bu su içinde bekletilir ve daha sonra sağları iyice temizlenir. Fesleğenin saplarının ayrılması için bıçaktan yararlanılabilir ancak genellikle vitaminlerinin kaybedilmemesi için ahşap malzeme kullanılması önerilir.

Saplarından ayrılan fesleğenler, geniş bir tepsiye yayılır. Fesleğenler bu halde 2 gün boyunca bekletilmelidir. Ancak bekletilen yeri doğrudan güneş alan bir alan olmamalıdır, aksi halde fesleğen yaprakları kararabilir ve güneşten yanabilir. Çünkü yaprakları oldukça hassastır.

Kuruyan fesleğenler belli aralıklarla kontrol edilmeli ve kuruyan fesleğenler tepsiden alınmalıdır. Kuruyan fesleğenler iki elin arasına alınarak ovalanmalı daha sonra cam kavanoza konmalıdır. Baharat olarak kullanılacak olan fesleğenin iyice ufalanmış olması gerekmektedir.

Fesleğenin Yararları Nelerdir?

  • Fesleğen, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin bir sebzedir. İçerisinde magnezyum, kalsiyum, A vitamini, demir gibi vücut için oldukça gerekli içerikler yer almaktadır.
  • Vücutta ortaya çıkan ve çeşitli nedenlere dayanan iltihapların vücuttan atılmasında kullanılan doğal bir yöntem olarak kullanılabilir.
  • Fesleğen, bunlara ek olarak güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. Vücuda alınan zararlı maddelerin vücuttan atılması ve temizlenmesine faydası bulunmaktadır.
  • Fesleğen aynı zamanda yaşlanma etkilerini de en aza indiren bir sebzedir.
  • Fesleğen yapraklarının yeşilken tüketilmesi sonucunda, vücuttaki zararlı mikroorganizmaların giderilmesi de mümkün olacaktır.
  • Kendine has kokusu ile ortamın da hoş kokmasını sağlayacaktır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.