Bilgi Yeriniz

Bitlenen Pirinç Nasıl Temizlenir?

03.06.2018
6.907
Bitlenen Pirinç Nasıl Temizlenir?

Besleyici ve sağlıklı buğdaygillerden bir tanesi olan pirinç; yemeklerde, bazen salatalarda, dolma yapımında ve hatta tatlı yapımında dahi kullanılmaktadır. Aynı zamanda pirinç unu ve pirinç kepeği de mutfakta kullanılan ürünler arasında yer almaktadır. Pirinç vücuda enerji sağlayan, cildi tazeleyen, fazla miktarda vitamin ve mineral içeren bir besin türüdür. Özellikle B grubu vitaminler, E vitamini ve C vitaminine ek olarak magnezyum, sodyum, çinko, demir ve kalsiyum yönünden de bir hayli zengindir.

Genellikle bataklık arazilerde yetiştirilen ve çok fazla su isteyen pirinç, sofralarımıza kabuğundan ayıklanmış bir halde gelir. Bunun yanında dağ pirinci ya da farklı yörelerde özel olarak yetiştirilen pirinç çeşitleri de mevcuttur.

Pirinç, bazı durumlarda bitlenebilmektedir. Bu da pirincin kullanımına engel olmakta ve kullanacak olan kişilerde kaygıya yol açmaktadır. Ancak pirinç bitinin temizlenmesi elbette ki mümkündür.

Bitlenen Pirincin Tespiti

Saklama koşullarına büyük oranda dikkat edilmesi gereken pirinç, sağlıklı olmayan bir yerde ve koşulda muhafaza edildiğinde bitlenme sorunu ortaya çıkabilmektedir. Pirinç biti, kahverengi ya da kırmızı tonlarına sahip çok küçük ebatlarda bir böcek türüdür. En fazla 4 milimetreye kadar büyüyen bu bitler, çok güçlü kanatlara sahiptir ve bu nedenle ne yazık ki uçarak farklı besinlere de dadanabilirler.

Pirinç bitlerinin yumurtaları minik parlak beyaz yumurtalardır. Pirinç biti larvasının boyutu ise yaklaşık olarak 2,5 milimetredir ve rengi sarıya çalmaktadır. Larvalar 1 hafta içinde üremeye hazır hale gelir. Bu nedenle pirinçlerin mutlaka sık sık kontrol edilmesi gerekir.

Bitlenmiş Pirincin Temizliği Nasıl Yapılır?

  • Hem besleyici hem de fazla geniş bir kullanım yelpazesine sahip olan pirincin israf olmasının engellenmesi için satın alındıktan sonra pirinçlerin mutlaka havalandırılması gerekmektedir. Pirincin son kullanma tarihine muhakkak dikkat edilmeli, aynı zamanda poşetin dibinde unlama olmamasına da özen gösterilmelidir.
  • Havalandırma işleminden sonra pirinçler naylon poşetlerde değil, kapaklı ve cam kavanozlarda muhafaza edilmelidir. Ayrıca kavanozun içine atılacak bir tutam tuz, pirinçte oluşacak nemlenmeyi engelleyecek ve bu da bit sorununun ortaya çıkmamasını sağlayacaktır.
  • Tıpkı tuz gibi bitlenmeyi engelleyen bir başka malzeme ise defne yaprağıdır. Defne yaprağının doğal kokusu haşereleri uzak tutma özelliğine sahiptir. Defne yaprağının kokusu rahatsız edici ise ya da kişi bu kokudan hoşlanmıyorsa, pirinç kavanozunun bulunduğu erzak dolabına lavanta keseleri konulabilir. Böylece lavanta kokusu defne yaprağı kokusunu büyük oranda bastıracaktır.
  • Satın alınan pirinçte bitlenme söz konusu olmuşsa, bu pirincin artık kullanılmaması gerekmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.