Bilgi Yeriniz

Bebek Eklemlerinde Kıtırtı

10.04.2018
2.945
Bebek Eklemlerinde Kıtırtı

Yeni doğmuş bebeklerde, kas – kemik yapısı ve bağışıklık sistemi yapısı oldukça zayıf bir durumdadır. Bu sistemlerdeki gelişmeler, doğumdan sonraki ilk birkaç ay içerisinde gerçekleşir ve bebeğin hem bağışıklık sistemi hem de kemik yapısı ciddi manada güçlenir. Bunda en önemli etken, anne sütü ile bebeğin fiziksel yapısının güçlenmesidir.

Bebekler ilk doğduklarında kemik yapıları, daha çok bir kıkırdak yapıya benzer. Kemik ve iskelet yapısı tam anlamıyla sertleşmemiş ve oturmamıştır. Bu nedenle yeni doğan bebekler oldukça esnek bir yapıya sahiptir. Ancak bu esneklik, aynı zamanda eklemlerde kıtırtı sorununu da beraberinde getirir.

Bebeklerde Eklem Kıtırdaması Nedenleri Nelerdir?

  • Kemik yapısı henüz oturmamış olan bebeklerin, ebeveynler tarafından hatalı bir biçimde tutulması veya kucağa alınması, kıtırtıların temel nedenidir. Normal şartlarda zaten kıtırtı sesi gelmesi normal karşılanır ancak bebeğin taşınması ve tutulması gibi detaylar doğumdan önce mutlaka öğrenilmelidir.
  • Kıtırtı sorunu ciddi boyutlarda ise yani bebeğin kucağa her alınışında ya da yerini her değiştirmede bu sesler duyuluyor ise kemik yapısı ile ilgili bir sorun mevcut olabilir. Bu durumda teşhis ve tedavi için bebek en kısa sürede doktora götürülmelidir.

Bebeğin üçüncü ayının yarısından itibaren, kol ve bacak egzersizleri yaptırmak, bebeğin kaslarını ve eklemlerini rahatlatacak, kıtırtı seslerinin azalmasını sağlayacaktır. Bu egzersizler oldukça dikkatli bir biçimde yaptırılmalıdır. Bebek sırt üstü pozisyonunda yatırılır, sol kol ve sağ bacak, birbirine doğru yaklaştırılır. İşlem sol bacak ve sağ kolda da uygulanır. Bebek bu yöntemle oldukça rahatlatılabilir fakat kesinlikle kol ve bacaklar sündürülmemeli, çok sert bir biçimde çekilmemelidir. Aksi halde çıkıklar ya da kırıklar ortaya çıkabilir.

Üçüncü ayın sonunda itibaren aynı esnetme hareketleri, bebek yüz üstü pozisyonda iken de yapılmaya başlanabilir. Çünkü kemik yapısı, daha önceki iki aya nazaran bir nebze daha gelişmiştir. Esnetme hareketleri öncesinde doktor bilgilendirilmeli ve gerekirse doktorun tavsiyeleri alınmalıdır. Aksi halde eklemler ile ilgili ciddi sorunlar ileri aylarda ya da yaş aldıktan sonra ortaya çıkabilir.

Bebeklerde Eklem Kıtırdaması Tedavisi

Kıtırtı sesleri uzun süre devam ediyorsa mutlaka doktor tarafından bebek muayene edilmelidir. Çünkü bebeklerde kalsiyum eksikliği mevcut ise, bu sesler yine duyulabilmektedir. Bebeğe doktor tarafından kalsiyum takviyesi yapıldıktan sonra kıtırtı sesi ortadan kalkacaktır. Kalsiyum verilirken, bebeğin vücudunda eksik olan daha başka mineral ve vitaminler de uzman doktor tavsiyesi üstüne takviye edilebilir.

Bebeğin gelişimi boyunca eklemlerde kıtırtı devam ediyorsa, bebeğin fizik tedavi uygulamalarında tedavi görmesi gerekebilir. Kısa bir süre için de olsa, doktor gözetiminde bu tedavi yöntemi uygulanabilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.