Bilgi Yeriniz

Yoğurdun Tutmadığı Nasıl Anlaşılır?

16.05.2018
9.859
Yoğurdun Tutmadığı Nasıl Anlaşılır?

En sağlıklı ve leziz yoğurtlar, peynirler, tereyağları ayranlar çoğu insana göre ev yapımı olanlardır. Eskiden sokaklardan geçen sütçülerden inek sütü alan büyüklerimizin yaptığı ev yoğurdunun tadını belki de çoğumuz hatırlamayız. Halbuki en sağlıklısı, katkı maddesi olmayanı annelerimizin, anneannelerimizin evde yaptıklarıydı. Özellikle yoğurt, neredeyse her yemekle birlikte tüketilebildiği için çok tercih edilen bir besin ürünüdür. Sık tüketildiği için de en sağlıklı halini yemek en doğrusu olur.

Artık sokaklarda eskisi gibi sütçüler gezmediği için mi, inek sütünü her markette bulamadığımız için mi, vakitsizlikten mi ya da kıvamının tutturulamayacağı düşünüldüğünden mi bilinmez, kimse yoğurt mayalamakla uğraşmıyor. Oysa birkaç adımda, birkaç püf noktaya dikkat ederek, marketlerde satın aldıklarımızdan çok daha sağlıklı ve lezzetli yoğurt mayalamak mümkün.

Yoğurt mayalarken pastörize sütler kullanılabilse de, pastörize sütler birçok işlemden geçerek paketlendiği için yoğurdun kıvamını tutturmak zorlaşacaktır. Bu sebeple çiğ, inek sütü tercih edilirse yoğurt daha doğru bir kıvam ve tatta mayalanabilir.

Evde Yoğurt Nasıl Mayalanır?

Malzemeler:

  • 2 litre inek sütü,
  • 1-1,5 yemek kaşığı doğal yoğurt.

Yapılışı:

İnek sütünü derin bir tencereye dökün ve kaynatmak üzere ocağa alın. Kaynamaya başladığında, 10-15 dakika kadar sütün başında bekleyin. Taşmasına müsaade etmeyin. Süt kaynarken ocağın altını kısın ve karıştırarak 6-7 dakika kadar kaynatın. Kaymağı çıkana kadar kaynadıktan sonra, eğer evde dereceniz varsa sütün derecesini ölçün. 43-44 derece ise mayalama işlemi yapılabilir.

Eğer dereceniz yoksa, parmağınızı süte daldırıp 7’ye kadar sayın. 7’ye kadar dayanabiliyorsanız ve çıkardığınızda parmağınız hala sıcaksa, yoğurdu mayalayabilirsiniz. 2 litre süt için 1, 1-5 yemek kaşığı yoğurt kafidir. Eğer mayalamak için bir ev yoğurdunuz yoksa, yoğurt mayası da kullanabilirsiniz. Bir kaba kaynattığınız sütten bir miktar alıp ekleyeceğiniz yoğurt ya da yoğurt mayasıyla karıştırdıktan sonra tencereye ekleyin. Dilerseniz bir miktar şeker veya tuz da ekleyebilirsiniz. Karışımı süte ekleyip dipten tepeye karıştırdıktan sonra yoğurdu mayalayacağınız kaba ya da kaplara geçirin. Süt kaynadıktan sonra mayalama işlemi için mutlaka başka bir kapa geçirin. Çünkü kaynatma esnasında dibi tutmuş olabilir ve yoğurt o şekilde daha çabuk ekşiyebilir.

Sütü geçirdiğiniz kabı bir çarşafla iyice sardıktan, güneş ışığı almadığında emin olduktan sonra fırının içinde muhafaza edebilirsiniz. Mayalama süresi yaz için 5 ay, kış ayları için 6 aydır. Bu süre zarfı sonrasında yoğurdunuzu yiyebilirsiniz ve buzdolabına geçirebilirsiniz. Ancak mayalama süresince yoğurt kabının kapağını asla açmamanız gerektiğini unutmayınız.

Yoğurdun Tutmadığı Nasıl Anlaşılır?

Ev yapımı yoğurt tutmadığında tadı daha ekşi, kıvamı ise ayran gibi daha hafif olur. Tutmayan yoğurt hemen dağılan bir yapıya sahiptir ve üzerinde ufak ufak yoğurt parçaları olur. Bunların yaşanmaması için sütü kaynatırken tahta kaşık kullanılması, mayalarken tercihen cam kavanozların seçilmesi, sütün yeterince kaynatılması gibi hususlara dikkat etmek gerekir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.