Tarhananın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Tarhana son derece sağlıklı aynı zamanda da doğal bir üründür. Özellikle ev yapımı olanlar oldukça popülerdir ve lezzetli çorbaların yapımında kullanılmaktadır. Aynı zamanda bazı et ve tavuk yemeklerinde çıtır harç olarak da kullanıldığı bilinmektedir. Tarhana da birçok malzeme gibi belli bir kullanım süresine sahiptir.
Hazır tarhanalar çeşitli işlemlerden geçtiği için daha uzun süre, üç yıla kadar tüketilebilmektedir ancak ev tarhanasının raf ömrü kısadır. Özellikle de içeriğinde yoğurt kullanılan ev tarhanası, çok çabuk ekşir. Saklama koşullarına riayet edilmesi saklanmasının daha sağlıklı şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacaktır. Bunun için tarhana ağzı kapalı cam kavanozlarda saklanmalı ve serin bir yerde, mutlaka güneş ışığına maruz kalmayan bir alanda muhafaza edilmelidir.
Tarhanada Bozulma Belirtileri Nelerdir?
- Tarhana, kullanıma hazır halde iken toz şeklindedir. Kabın içinden çıkarılırken az miktarda da olsa kaşığa yapışması, tarhanada bozulmanın başladığının bir göstergesidir. Bunun yanı sıra ekşi kokması, yağın renginde pişirme esnasında değişiklik meydana gelmesi, aynı zamanda pişirme sırasında topaklanma ortaya çıkıyorsa, bu tarhana artık tüketilmemelidir.
- Un ile yapılan tarhananın pişirim esnasında olması gerekenden daha açık bir renk alması bozulduğunun göstergesidir. Yoğurt tarhanasında ise rengin koyu olması halinde bozulduğu anlaşılır.
- Pişirdikten sonra ortaya çıkan acı tat, çok ekşi tat ve kıvamının çok yoğun olmaması da bozulma belirtileri arasında sayılmaktadır.
Tarhana Nasıl Saklanmalıdır?
Saklanmak üzere ayrılan tarhananın, mutlaka kaliteli yapım bir tarhana olması gerekir. İçerisinde katkı maddeleri bulunan, taze sebzelerden imal edilmeyen ve kalitesiz un kullanılan tarhanalar kaliteli değildir. Aynı şekilde kurutma aşamasında da nemli kalması, tarhananın kolaylıkla bozulmasına yol açacaktır.
Tarhana saklanırken;
- Pişirme kıvamı, besin değerleri ve aroması, tarhananın olması gereken özellikleridir. Bunların kısa süre içinde ortadan kaybolmaması için plastik kapları tercih edilmemelidir. En ideal saklama yöntemi, pamuklu bez torbalar kullanmaktır. Bez torba kullanımı hava sirkülasyonunun sürekli hale gelmesini sağlayarak tarhananın rafta küflenmesine engel olacaktır.
- Cam saklama kapları, ağızlarının sıkı olması da önemlidir. Ancak cam saklama kabında hava almadığı için kısa sürede bozulabilir. Saklama işlemi cam kavanozda yapılacak ise haftalık olarak kapağının açılması ve tarhanaların havalandırılması, raf ömrünü uzatacaktır.
- Tarhananın hangi şekilde saklanacağından ziyade, nasıl bir ortamda saklanacağı büyük önem taşımaktadır. Özellikle çok nemli olmayan, doğrudan güneş ışığı almayan ve temiz bir yerde muhafaza edilmesi son derece önemlidir. Tam anlamıyla kurumamış durumda ise tarhanalar mutlaka açık havada güneşe serilmeli ve kurutulmalıdır.
Henüz yorum yapılmamış.