Su İçmek Kilo Aldırır mı?
Su, tüm canlılar için yaşam kaynağıdır. Olmaması halinde hem yaşam devam etmez hem de çeşitli bulaşıcı hastalıklar ve bakterilerden kaynaklı rahatsızlıklar rahatlıkla ortaya çıkabilir. Su sayesinde insanlarda eklemlerin çalışması sağlanır. Aynı zamanda iç organların bir sorun yaşamadan çalışmaya devam etmesi de suya bağlıdır. Suyun vücutta azalması sonucunda çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir.
Uzmanlar, yetişkin bir bireyin gün içinde ortalama 2 – 3 litre su içmesi gerektiği konusu üzerinde uzun uzun durmaktadır. Ancak bu tüketin beden kitle indeksi, kişinin suya olan ihtiyacı ve kilosu gibi etmenlere bağlı olarak da değişiklik göstermektedir.
Zayıflamak isteyen birçok kişi, aynı zamanda birçok diyetisyen suyun diyetlerde muhakkak olması gerektiğini savunmaktadırlar. Ne kadar çok su içilirse metabolizmanın o kadar hızlanacağından, zayıflamanın da bu bağlamda başarıya ulaşacak bir eylem olduğundan söz etmektedirler.
Bazı kesimler ise suyum kilo aldırdığı konusu üzerinde durmaktadır. Fazla su içmenin kilo aldırıp aldırmadığı son dönemlerde bir tartışma konusu haline gelmiştir. Bunun anlaşılabilmesi için az su tüketimi ve fazla su tüketimi sonucunda vücutta ne gibi değişiklikler olduğuna bakılması gerekmektedir.
Çok Su Tüketiminin Etkileri Nelerdir?
- Vücudun ihtiyaç duyduğundan çok daha fazla su tüketmek, hücrelerdeki sıvı dengesinin bozulmasına yol açabilir. Bu durum sonucunda da çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Doğrudan kilo aldırmayan bir durum olsa da çok fazla su içilmesi halinde bazı rahatsızlıklar meydana gelebilir.
- Kişinin suyu çok fazla tüketmesi sonucunda kanında sulanma meydana gelebilir. Bu da kalp ve damarlarda yükün artmasına, dolaşım sisteminin farklılıklara uğramasına neden olur. Böbrekler çok fazla çalışır ve bu durum fiziksel olarak kişide bazı sorunlar ortaya çıkmasına yol açabilir.
- Fazla miktarda tüketilen su bir şekilde vücuttan atılamaz ise vücutta ödem meydana gelir. Bu durumda kişiler kilo aldıklarını düşünebilirler ancak bu esasında vücudun tuttuğu suyun bir yansımasıdır.
- Ödem sonucunda kişide baş ağrısı, beyin kanası riski ve tansiyonda artış gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Az Su Tüketiminin Etkileri Nelerdir?
- Su tüketimi metabolizmanın kusursuz bir biçimde çalışması için bir hayli önemlidir. Ancak sıvı alımı asitli ya da kafeinli içeceklerle sağlanmamalıdır, bu durum sorunlara yol açabilir.
- Kişinin 1 – 2 gün boyunca yeterli miktarda su içmemesi durumunda, vücutta bazı değişiklikler oluşur. Özellikle kaslarda spazm ve ağrılar, midede bulantı gibi sorunlar gündeme gelebilir.
- Böbreklerin ve bağırsakların yeteri kadar çalışamaması sonucunda kan akışı ve metabolizma hızı yavaşlar ve beyin fonksiyonları durma noktasına gelebilir.
Bu bilgiler ışığında, suyun tüketilmesinin kilo aldırmadığı bilinmelidir, ancak yeterli miktarda vücudun dengesine uygun olarak bu tüketimin sağlanması gerektiği de unutulmamalıdır.
Henüz yorum yapılmamış.