Sırt Ağrıları ve Sedimantasyon Yüksekliği
Sırt ağrıları ile sedimantasyon yüksekliği arasında bir ilişki olması ihtimali bulunmaktadır. Sedimantasyon ile ifade edilen, alyuvarlarda ortaya çıkan çökme derecesidir. Bu durum genellikle Sedim testi ile ortaya çıkarılmaktadır. Sedimantasyon testi; iltihaplar, eklemlerde oluşabilecek sorunlar, bağışıklık sistemi ile alakalı sorunlar için kullanılabilmektedir.
Sedimantasyon Yüksekliği
Erkek bireyler için 0 ile 15 mm arasında ve kadınlar için 0 ile 20 mm arasında olması gereken alyuvar miktarındaki çöküş, normal olarak görülmektedir. Bu değerlerin bahsedilenden daha yüksek bir aralıkta bulunması, sedimantasyon yüksekliği olarak ifade edilmektedir.
Sedimantasyon yüksekliği, bedende enfeksiyonların varlığının bir göstergesidir. Şayet enfeksiyona yol açan rahatsızlık tanımlanmış ise, iltihaplanmanın derecesi hakkında bilgi edinmek için sedimantasyon testi uygulanır. Eğer enfeksiyon sırtı etkileyecek bir bölgede yoğunlaşmış ise sırt ağrıları kaçınılmaz olacaktır.
Sedimantasyon Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?
- Bağışıklık sisteminin yeterince güçlü olmadığı durumlarda, beden mikroplara, bakterilere ve enfeksiyonlara açık hale gelir. Bu da sedimantasyon değerlerinin yüksel çıkmasına neden olur. Özellikle eklemlerle ilgili rahatsızlıklar, zatürre, viral enfeksiyonlar bu duruma neden olmaktadır.
- Kan değerlerinin düşmesi ve hücreler arasında zararlı olanların sayısında artış meydana gelmesi halinde, ciddi hayati risk ortaya çıkmaktadır. Sedimantasyon testi yapılarak vücudun durumu hakkında bilgi edinilebilir ki bu durumda test sonuçları normalin üzerinde çıkacaktır.
- Sırt ağrısının da temel nedenlerinden biri olan gebelik döneminde, vücudun hormonsal dengesi bozulur ve zaman ilerledikçe değişimler ortaya çıkar. Bu dönemde hastalıklara karşı vücut savunmasız kalır. Gebelik döneminde özellikle tıp literatüründe preeklampsi(gebelik zehirlenmesi) olarak ifade edilen kan zehirlenmesi durumu ortaya çıkabilir. Bu da sedimantasyon testinde sonuçların yüksek çıkmasına neden olur.
- Yaşın ilerlemesine bağlı olarak sedimantasyon değerlerinde yükselme görülebilir. Buna karşın, yeni doğan bebekler için sedimantasyon değeri 0 ile 2 arasında normal kabul edilirken, bu değer çocuklarda 0 ile 10 mm arasında normal kabul edilmektedir.
Sedimantasyon Değeri Nasıl Düşürülür?
Özellikle enfeksiyonel rahatsızlıklar söz konusu olduğunda, sedimantasyon testi yaptırılabilir. Bunun için doktora gidilmesi ve test talep edilmesi yeterlidir. Sedimantasyon yüksekliğine ve sırtta ağrıya yol açan faktörler belirlendikten sonra tedavi sürecine derhal başlanmalıdır.
Kişinin spor yapmayı alışkanlık haline getirmesi, düzenli bir uykuya sahip olması, sedimantasyon değerlerinin düşürülmesi bakımından etkili olacaktır. Bunun yanı sıra mutlaka vücudun dehidrasyon yaşaması engellenmeli, günde minimum 1,5 litre kadar su tüketilmelidir. Gerçekleştirilen fiziksel aktivitelerin derecesine göre su tüketimi artırılabilir. Sedimantasyon değerlerinin düşürülmesinde, doktora danışıldıktan sonra bitkisel yöntemler de uygulanabilir. Özellikle kekik, zerdeçal ve zencefil gibi antioksidan besinler, enfeksiyonların vücuttan atılmasına yardımcı olacaktır. Fakat tüm bu doğal yöntemlerin yanı sıra daha kesin ve doğru tedavi süreci için uzman hekime başvurulmalıdır.
Henüz yorum yapılmamış.