Sararmış Gömlek Yakası Nasıl Temizlenir?
Gömlek yakalarında ve manşetlerinde yıkamayla çıkmayan inatçı lekeler ortaya çıkabilir. Bu durum da temiz çamaşır bekleyen kişileri uğraştıracak bir sorun haline gelebilir. Yaka ve manşetler doğrudan cilt ile temas halinde olan ve en sık kirlenen bölgeler olduğu için bu kısımların ayrıca temizlenmesi ve gömleğin daha sonra normal şekilde yıkanması gerekir.
Gömlek yakasında yer etmiş olan inatçı lekelerin çıkarılması için kimyasal ürünler, leke çıkarıcılar ya da doğal yöntemler kullanılabilmektedir.
Gömlek Yakası Temizliğinde Doğal Yöntemler
- Temizlikte birçok alanda kullanılabilen sirke, gömlek yakası temizliğinde de başvurulabilecek en etkili yöntemler arasında yer almaktadır. Bu yöntemde yarım bardak sirke ve aynı miktarda su karışımı, sorunu ortadan kaldıracaktır. Sirke ve su karışımı kullanılarak gömleğin yaka ve manşetleri ıslatılır, bir saat boyunca ıslak halde bekletilir. Daha sonra her zamanki gömlek yıkama yöntemi ile gömlek yıkanır. Kurumasıyla birlikte lekenin de ortadan kalktığı görülecektir.
- Ağartma özelliği ile bilinen limon da gömlek yaka ve manşetlerinin temizliği için kullanılabilmektedir. Limon aynı zamanda yağ çözücü bir etkiye de sahip olduğu için sirkeden daha etkili sonuç bile verebilir. Limon uygulaması yapılarak olan gömlek renkli ise dikkatli olunması önemlidir, gömleğin renginde değişiklikler ortaya çıkabilir. Bu nedenle öncelikle gömleğin dışarıdan görünmeyen minik bir bölümünde bu yöntem denenmelidir. Gömlek renginde bir değişiklik olmamış ise sıkılmış limon suyu gömleğin yaka kısmına sürülür ve ortalama yarım saat boyunca bu şekilde bekletilir. Daha sonra gömlek, her zamanki gibi makineden yıkanmalıdır.
Kimyasal Yöntemler
Uygulanan doğal yöntemler, çok uzun süredir var olan veya çok inatçı olan bazı lekelerin çıkmasında etkili olmayabilir. Bu nedenle kimyasal temizlik ürünleri de gömlek yakalarının temizliğinde kullanılabilir.
Kullanılabilecek temizlik ürünlerinden bir tanesi, yağ çözücüdür. Ancak bu açık renk gömleklerde uygulanmalıdır aksi halde gömleğin renginde değişiklikler ortaya çıkabilir. Yağ çözücü gömlek yakasına spreyle sıkılarak on dakika bekletilir. Daha sonra bulaşık deterjanı ile yaka kısmı çitilenir. Çitileme işleminden sonra da yarım saat boyunca bekletilen gömlek, ardından makineye atılabilir.
Gömleğin yakasının temizlenmesi için şampuan da kullanılabilir. Sonuç olarak saçlarda kullanılan şampuanda da temel amaç, vücut yağlarının çözülmesidir. Gömleğin yaka kısmında oluşan lekeler de vücut yağının birikmesiyle oluştuğuna göre şampuan da yaka ve manşetlerde rahatlıkla kullanılabilir. Gömleğin yakasında bir miktar şampuan dökülür ve daha sonra bir fırça ile bu bölge ovalanır. Yarım saatlik bir bekletme süresinden sonra, gömlek çamaşır makinesine atılır ve yıkanır.
Henüz yorum yapılmamış.